IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание окончателно защити базата на НСА до Несебър от претенции

Спортната база, както и всички игрища и зали на Академията в София, влизат в списъка на националните обекти към Закона за физическото възпитание

12:30 | 25.07.14 г.
Народното събрание окончателно защити базата на НСА до Несебър от претенции

Водната база на Националната спортна академия (НСА) край Несебър окончателно е защитена от строителни и други претенции. Днес парламентът включи базата в списъка на спортните обекти и съоръжения с национално значение към Закона за физическото възпитание и спорта, с което се преодоляват дефектите на предходните правителствени решения за обявяването на базата за национален обект, обясни за Investor.bg доц. Христо Константинов, ръководител на катедрата “Водни спортове” в Академията.

Доц. Константинов посочи, че решението на Министерския съвет от 2010 г., с което водната база беше обявена за обект от национално значение, е било отменено от Върховния административен съд (ВАС) с мотива, че базата не е включена в специалния списък към Закона за физическото възпитание и спорта.

По думите му обаче ВАС бърка режима за националните обекти по смисъла на закона за националната собственост, както и режима за важните инфраструктурни обекти, които също са с национално значение, и се различават от обектите, защитени със закона за спорта.

През 2012 г. кабинетът “Борисов” прие ново решение, с което обяви учебната база на НСА край Несебър за обект от национално решение, което на практика се “бетонира” с днешното решение на Народното събрание.

Освен водната база, Парламентът включи в списъка всички обекти на НСА в София с обща площ 274 дка - "Открити спортни обекти и съоръжения - игрища за видове спорт" и "Закрит спортен комплекс за обучение и тренировки". Всички тези обекти са дефинирани и като територия и имат идентификатор, обясни доц. Константинов.

Заради включването на водната база в списъка към Закона за физическото възпитание и спорта ще се наложи спорните 85 дка, за които от години НСА и частни собственици водят битки, да бъдат отчуждени и на собствениците да им бъдат изплатени обезщетения, допълни той. С тази задача вероятно ще трябва да се заеме новото правителство.

Доц. Константинов припомни, че в Закона за устройството на територията е регламентирано, че щом дадена територия бъде обявена за национален обект, незабавно се отменят всички подробни устройствени планове (ПУП) и строителни разрешителни за обекти върху тази територия. Регионалният министър трябва да определи какво може да има върху тези терени, посочи той.

Ръководителят на катедрата “Водни спортове” в НСА каза още, че е постигнато споразумение със собствениците на терен, върху който беше построена сграда с апартаменти. Заради строителството върху имота беше отрязан пътят до пристанището и кея на обучаващите се.

В края на март съдебен изпълнител трябваше да въведе НСА във владение на сградата. Това обаче не се случи заради претенциите на нови собственици. През април и май Академията е водила разговори със собствениците и двете страни са стигнали до компромисно решение. Всички купувачи на апартаменти в сградата ще имат достъп до имотите си и няма да пречат на работата на НСА. Същевременно е отворен и достъпът на обучаващите се до пристанището и кея и е изграден нов път дотам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още