IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозен имот в София носи по-висока доходност от наем, сравнен със Западна Европа

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти във Варна е по-ниска от тези в София и Пловдив, отчита агенция

12:42 | 18.02.15 г. 20
Луксозен имот в София носи по-висока доходност от наем, сравнен със Западна Европа

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в София е 5,2%. Това ниво е значително по-високо от нормалните нива на доходност от подобен род активи в развитите страни на Западна Европа. Това сочат данните от анализ на Лукс Имоти – агенция за луксозни имоти в България и чужбина.

Анализът се фокусира върху доходността, която луксозните апартаменти в трите най-големи града на страната - София, Пловдив и Варна – могат да реализират, ако бъдат закупени в настоящия момент.*

Месечният наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в столицата е 400-600 евро на месец, с две спални - 600-800 евро на месец, а за по-големи апартаменти – над 1 000 евро на месец, според данните на агенцията.

По-висока от средната доходност – около 5,5-6,5%, може да се постигне от инвестиция в тристаен луксозен апартамент, подходящ за семейно жилище.

„Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. „България“ и в подножието на Витоша“, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на Лукс Имоти. „Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот“.

Пловдив

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в Пловдив към момента е малко под 5%, като се доближава до тази в София. 

Средният месечен наем за двустайни апартаменти е около 300-380 евро на месец, тристайни апартаменти се отдават за 400-600 евро на месец, а за апартаменти с 3 спални се търсят по 600-800 евро на месец, отчитат брокерите.

По-висока от средната доходност, малко над 6%, може да се постигне при по-големите апартаменти и мезонети с площ над 120 кв. м, тъй като предлагането на такива имоти е ограничено, а търсене за тях има. 

Според Цветелина Паскова, старши брокер на агенцията за Пловдив, най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните части на Пловдив и кв. „Кършияка“.

Варна

В морската столица средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти към момента е под 4% (3,7%), което е по-ниско спрямо възможностите в София и Пловдив. 

Средният месечен наем за апартаменти с една спалня е 250-300 евро на месец, с две спални - 400-500 евро на месец, а с три – 500-600 евро.

По-висока от средната доходност за района – над 4,5%, може да се постигне при тристайни апартаменти с площ над 100 кв. м.

Трябва да се има предвид една специфична характеристика на Варна — в града има добре развит пазар за сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон и ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано средносрочно/краткосрочно, може да се повиши доходността. 

„Най-добра доходност се постига, ако имотите се отдават на два етапа – лятото за нощувки или за сезона и зимата на по-нисък наем на чуждестранни студенти. Това към момента е най-успешната формула за постигане на максимална доходност, която може да се повиши и двойно“, коментира Силвия Гочева, старши брокер на агенцията от офис Варна.

От Лукс Имоти посочват още, че по-висока доходност може да се постигне при по-големите апартаменти, тъй като покупната цена на квадратен метър при тях е по-ниска, а генерираният месечен наем – по-голям. 

Друг вариант за инвестиция в луксозен имот с цел постигане на по-висока доходност е в апартаменти в престижните райони, които са завършени по БДС (т.нар “шпакловка и замазка”) или в лошо състояние и имат нужда от ремонт, но имат потенциал да бъдат завършени или ремонтирани до висок стандарт. За да бъдат приведени във вид и отдадени под наем обаче, се изисква допълнителна инвестиция и минимум 3-месечен период на ремонтни дейности в апартамента.

* За целта са подбрани актуални оферти за продажба на напълно обзаведени луксозни апартаменти в трите града, които могат да бъдат отдавани под наем веднага след покупката. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли тези апартаменти да бъдат отдавани под наем, като е съпоставен потенциалният доход от наем с общите разходи за покупката им (офертна цена + всички допълнителни разходи за покупката).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Ето едно конструктивно мнение, което е рядко за коментарите тук!Оценка с палец нагоре :-))Не съм запознат със ситуацията в Гърция, но там кризата е в разгара си и няма да се учудя от 12% доходност в момента, защото в такава ситуация цените на имотите падат, но наемите не падат толкова много, защото хората все пак трябва да живеят някъде!Все пак, моментната доходност е едно, но трябва да се види тренда на цените на имотите, а за Гърция имам подозрение, че цените може не само да паднат драстично, но и да се срутят, което ще донесе загуба на инвестиция, която да не може да се компенсира от тези 12% доходност...С две думи, не съм сигурен дали инвестиция в Гърция е подходяща в момента, но все пак трябва да призная, че не съм запознат в детайли със ситуацията в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
В София доходността от имоти е СМЕШНА.В момента отдавам в Гръция на 12% годишно СЛЕД данъци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
draifuss
преди 9 години
Познавам хора, които от години живеят под наем и плащат между 800-1000 лева наем за тристайни апартамени обзаведени в кварталите на София.Същите наематели са високо платени в частния бизнес и имат влогове от по няколкостотин хиляди евро, но не желаят да купуват собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Клиенти за този сегмент е имало винаги, има ги и сега !!Все едно да кажеш, че всички 5* хотели трябва да затворят врати, освен 1, максимум 2 хотела, защото останалите няма да имат клиенти !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Клиенти за този сегмент е имало винаги, има ги и сега !!Все едно да кажеш, че всички 5* хотели трябва да затворят врати, освен 1, максимум 2 хотела, защото останалите няма да имат клиенти !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Crux
преди 9 години
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХА"Месечният наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в столицата е 400-600 евро на месец, с две спални - 600-800 евро на месец, а за по-големи апартаменти над 1 000 евро на месец"Това са такива колосални глупости, че просто нямам думи.В София едва ли има и 10 двустайни апартамента, които да се отдават под наем за 400 Евро на месец. Другите цени изобщо не ги и коментирам, те са само в полюциите на някой прегладнял брокер.Кога ще научите най-сетне, че доходност от наем може да се получи само и единствено тогава, когато не си платеил за покупка на съответнитя имот нито 1 лев. Защо си мислите, че хората са толкова глупави и не са си направили отдавна сметката - ако имаше начин да се печели от наем на жилища, в София щеше да има цели новопостроени сгради в които апартаментите се отдават под наем. Както е в нормалния свят. Фактът, че у нас няма нито една такава сграда, говори достатъчно за "доходността" от подобен род дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 9 години
Малко теория и практика...Разбира се, че по-добра доходност би се получила с добре направена боксониера - по мой опит около 8 %.По-добрата доходност се компенсира от това, че аз трябва да менажирам около 7 боксониери срещу само 1 луксозен имот, т.е. 7 х 25'000 = 175'000 евро за 1 луксозен имот.С две думи, ако имах 175'000 евро може би щях да се замисля дали да не инвестирам в 1 луксозен имот, вместо в 7 боксониери, защото разправията при боксониерите ще е 7 пъти повече, да не говорим, че проблем с 1 платежоспособен клиент по-скоро няма да имам, а със 7-те малки клиента шансовете за проблеми са високи...От друга страна, много важен е факторът търсене - ако луксозния имот е празен 1-2 месеца, то загубата ми става колосална!Търсенето на добри боксониерки е доста голямо - тук давам гаранция за думите си, защото постоянно ми звънят брокери и то при положение, че в момента нямам активна обява!Наскоро търсих наемател за боксониера в Люлин 4 и я дадох за 13 часа (!), за 360 лева !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Сравнението, за което говориш, е меко казано плоско - напълно съм съгласен с misanthrope и kalendar.Бих добавил, че може и да си купиш евтина боксониера на такова място ( все пак ще ми е интересно да покажеш тези оферти ! ), но там няма да можеш да изкарваш добри пари, за да живееш добре.Все едно да си купиш боксониера в Габрово за 10'000 евро и да живееш със заплата 300 лева и то само ако си намериш работа!Е, не е ли по-добре да си купиш боксониера в София за 20'000 евро и да взимаш 1'000 лева заплата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Сравнението, за което говориш, е меко казано плоско - напълно съм съгласен с misanthrope и kalendar.Бих добавил, че може и да си купиш евтина боксониера на такова място ( все пак ще ми е интересно да покажеш тези оферти ! ), но там няма да можеш да изкарваш добри пари, за да живееш добре.Все едно да си купиш боксониера в Габрово за 10'000 евро и да живееш със заплата 300 лева и то само ако си намериш работа!Е, не е ли по-добре да си купиш боксониера в София за 20'000 евро и да взимаш 1'000 лева заплата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Статията не е никак глупава!Глупаво е сравнението ти между средната заплата за България и наем на луксозен имот!Нали се сещаш, че луксозен имот не се наема от средно-статистически човек :-)) хе хехСредната заплата може да е и 800 лева, но това е средно. В тази средна цифра влизат много хора с над 10'000 лева заплата, които спокойно биха дали 600-800 евра за наем за цялото семейство и да се радват на лукса, в който ще живеят.Да не говорим за това, че подобни имоти се наемат най-вече от чуждестранни фирми, които наемат подобни имоти за своите служители, които командирова в България. Нали се сещаш, че 600-800 евра са майтап в сравнение с 5* хотел за 30 дни :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още