IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозен имот в София носи по-висока доходност от наем, сравнен със Западна Европа

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти във Варна е по-ниска от тези в София и Пловдив, отчита агенция

12:42 | 18.02.15 г. 20
Луксозен имот в София носи по-висока доходност от наем, сравнен със Западна Европа

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в София е 5,2%. Това ниво е значително по-високо от нормалните нива на доходност от подобен род активи в развитите страни на Западна Европа. Това сочат данните от анализ на Лукс Имоти – агенция за луксозни имоти в България и чужбина.

Анализът се фокусира върху доходността, която луксозните апартаменти в трите най-големи града на страната - София, Пловдив и Варна – могат да реализират, ако бъдат закупени в настоящия момент.*

Месечният наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в столицата е 400-600 евро на месец, с две спални - 600-800 евро на месец, а за по-големи апартаменти – над 1 000 евро на месец, според данните на агенцията.

По-висока от средната доходност – около 5,5-6,5%, може да се постигне от инвестиция в тристаен луксозен апартамент, подходящ за семейно жилище.

„Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. „България“ и в подножието на Витоша“, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на Лукс Имоти. „Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот“.

Пловдив

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в Пловдив към момента е малко под 5%, като се доближава до тази в София. 

Средният месечен наем за двустайни апартаменти е около 300-380 евро на месец, тристайни апартаменти се отдават за 400-600 евро на месец, а за апартаменти с 3 спални се търсят по 600-800 евро на месец, отчитат брокерите.

По-висока от средната доходност, малко над 6%, може да се постигне при по-големите апартаменти и мезонети с площ над 120 кв. м, тъй като предлагането на такива имоти е ограничено, а търсене за тях има. 

Според Цветелина Паскова, старши брокер на агенцията за Пловдив, най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните части на Пловдив и кв. „Кършияка“.

Варна

В морската столица средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти към момента е под 4% (3,7%), което е по-ниско спрямо възможностите в София и Пловдив. 

Средният месечен наем за апартаменти с една спалня е 250-300 евро на месец, с две спални - 400-500 евро на месец, а с три – 500-600 евро.

По-висока от средната доходност за района – над 4,5%, може да се постигне при тристайни апартаменти с площ над 100 кв. м.

Трябва да се има предвид една специфична характеристика на Варна — в града има добре развит пазар за сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон и ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано средносрочно/краткосрочно, може да се повиши доходността. 

„Най-добра доходност се постига, ако имотите се отдават на два етапа – лятото за нощувки или за сезона и зимата на по-нисък наем на чуждестранни студенти. Това към момента е най-успешната формула за постигане на максимална доходност, която може да се повиши и двойно“, коментира Силвия Гочева, старши брокер на агенцията от офис Варна.

От Лукс Имоти посочват още, че по-висока доходност може да се постигне при по-големите апартаменти, тъй като покупната цена на квадратен метър при тях е по-ниска, а генерираният месечен наем – по-голям. 

Друг вариант за инвестиция в луксозен имот с цел постигане на по-висока доходност е в апартаменти в престижните райони, които са завършени по БДС (т.нар “шпакловка и замазка”) или в лошо състояние и имат нужда от ремонт, но имат потенциал да бъдат завършени или ремонтирани до висок стандарт. За да бъдат приведени във вид и отдадени под наем обаче, се изисква допълнителна инвестиция и минимум 3-месечен период на ремонтни дейности в апартамента.

* За целта са подбрани актуални оферти за продажба на напълно обзаведени луксозни апартаменти в трите града, които могат да бъдат отдавани под наем веднага след покупката. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли тези апартаменти да бъдат отдавани под наем, като е съпоставен потенциалният доход от наем с общите разходи за покупката им (офертна цена + всички допълнителни разходи за покупката).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
и между другото-карам те да дадеш линкове за тия гарсониери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Ама пич-гарсониера в Габрово(100 пъти по-красив от умрелите германски градчета) е 20 000 лв. И сигурно и по-евтино можеш да намериш. Що, след като очевидно си човек, дето се е запознал с пазара на имотите от форумите и сайтовете, не прескочи тоя коментар. Това, че някога си наел/купил апартамент не значи, че ти е специалност. Все едно, аз като мога да шофирам да съм Шумахер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
pepince
преди 9 години
Алоууу, Десислава Попова, ти за *** ли ни имаш тук, каква доходност бе, от октомври-ноември 2014 стоят празни така наречени "лукзозни" имоти, я дай линкове да видим...***.homes.bg/ и http://olx.bg се пръскат по шевовете от обяви, ама няма мераклии нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Аlexander
преди 9 години
Гарсонерите са в градчета (30 -40 000 жители),1000 пъти по красиви от София.А доколко се касае за Дюселдорф,Мюнхен и Хамбург - *** живей ти там,аз съм живял в Мюнхен и не искам повече.А в Хамбург,за да стигна до работа в 8,30,трябваше да тръгвам в 7.00 и да си ихарча половината надница за гориво в stau-тата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
:D Абе пич, тия гарсониери по 22 000 евро сигурно са в некое село на границата с Полша.Я виж в Берлин дали са по 22 000. Градове като Дюселдорф,Мюнхен , Хамбург няма да ги споменавам.То и в Залцбург цените са като в София НО във Виена са х3 до х5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
Аlexander
преди 9 години
Спрете с глупостите....Не ме карайте да ви давам линкове към имоти в Германия,гарсониери,за по 22-26000 евра от които получвате средно 350 евра Kaltmiete.Не знам кой средноинтелегентен човек с пари ще си купу жилище в София,при условие че за същите пари се купува по добро в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Деси къде ги виде тея евра ве ? Кви са тея цени ве ало кой ше ви плати у Пловдив 800 евра кат заплатата там е хилка ? :)))Както вече написах като отворя повече от година тая изгнила страница и виждам ...1.) Wallstreet пое на горе2.) Руснаците им празни хладилниците и са пропадняци3.) Имотите цените им разтяли и вече се лащали 1000 евра наеми разбииш ли при положение, че заплатите са хилка ама в лева и Деси няма първи клас по математика да сметне, че с 500 стин евра на най наем 600 евра4.) И Гърция тряяяло да си плати дълговетеПисах вчера и на Гошо хванете и си смените малко плочите там не вървите с тея тъпотиии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
да...носи...даже повече от 5%, стига да намериш някой да ти ги плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Къде са тия "луксозни" имоти бе :DИма луксозни къщи. Луксозните апартаменти се броят на пръсти.Ако някой, наел 2-стаен в "Манастирски ливади", си мисли че като фасадата е боядисана и е с топлоизолация а вътре има ламиниран паркет от не най-евтиния и полска кунхя за 3000 лефчета , значи имота е "Луксозен" значи нема представа.Ама то е така, за някой който до вчера е живял с външна тоалетна или в панелката на баба си, дето вътре вали повече от навън, това си е направо черешката на лукса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Нормално е доходността в България да е по висика след като и рискът от подобна инвестиция е по висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още