IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 250 договора вече са сключени по програмата за саниране

Започват дейностите по енергийно, техническо и конструктивно обследване на сградите

11:19 | 02.04.15 г. 1
Близо 250 договора вече са сключени по програмата за саниране

Близо 250 договора са сключени по националната програма за саниране на панелните блокове досега, съобщи пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Още толкова има подадени и одобрени за финансиране на този етап и предстои сключване на договори“, допълни Павлова.

Тя информира, че започват дейностите по енергийно, техническо и конструктивно обследване на сградите.

„Над 1500 са сдруженията на собствениците, които са вече регистрирани. Аз съм оптимист. Надявам се до края на лятото, есента, да видим първите сгради“, посочи регионалният министър.

Правителството одобри новата национална програма за саниране на големите блокове, строени по индустриален способ, в началото на тази година. Финансовият ресурс на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е 1 млрд. лева, а териториалният й обхват включва 265-те общини в България.

Допустими за кандидатстване са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

От 2016 г. ще се допуска с пари от националната програма да се обновяват и жилищни сгради с до 36 апартамента, намиращи се в общини, които не попадат в обхвата на оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Заложеният в програмата бюджет е 180 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Интересно ми е колко сгради ще санират с тези пари.Защото ако вземат пример от Масларова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още