IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът прие облекченията в програмата за саниране

Намалява се лимитът за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност от 200 млн. лв. на 100 млн. лв.

15:29 | 29.04.15 г. 1
Кабинетът прие облекченията в програмата за саниране

Блокове с 32, а не с 36 апартамента, и отделни секции, а не цели блокове, също ще могат да участват по новата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Санирането със средства от програмата, по която се финансират безвъзмездно на 100% всички разходи за обновяването, няма да се спира и в случаите, в които не всички собственици са съгласни. Общините ще имат право да допускат сгради, ако не са представени документи/декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти, като изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти, посочва се в решението на правителството.

Припомняме, че в началото на тази година кабинетът одобри държавни гаранции в размер на 1 млрд. лева за Българската банка за развитие (ББР), която пък получи заем, за да стартира програмата. В нея могат да участват собствениците на апартаменти в жилищни сгради, строени по индустриален способ, до 1999 г., като първоначално заложеният минимум беше 36 апартамента.

Преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че условията за кандидатстване по програмата ще бъдат облекчени основно заради наличието на по няколко необитаеми апартамента в повечето блокове, чиито собственици няма как да попълнят необходимите декларации за съгласие преди стартирането на дейностите.

Кабинетът е решил също така да намали лимита за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност от 200 млн. лв. на 100 млн. лв., тъй като пазарната цена на услугата е по-ниска. Редуцираната сума остава в програмата и ще бъде използвана за същинските дейности по обновяването.

Министерският съвет отчита, че към 24 април са подадени 755 искания за сключване на договори и са сключени приблизително 550 договора за целево финансиране между общината, областния управител и Българската банка за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
daringg
преди 8 години
Здравейте,Аз просто искам да зная и не зная къде да задам въпросът: Кога точно или какво още трябва да се случи за да се кандидатства съгласно облекчените условия - трябва да се гласува още някъде че после да се обнародва или директно чакаме обнародване в Държавен вестник?Поздрави,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още