IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри новата редакция на програма "Региони в растеж"

Общините ще са междинни звена по програмата, средствата се концентрират в 39 големи града

14:53 | 07.05.15 г.
Кабинетът одобри новата редакция на програма "Региони в растеж"

Общините ще станат междинни звена по новата оперативна програма „Региони в растеж“ (2014-2020 г.). Предвидено е 39 големи и средни града да получат пари за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради, инвестиции за обновяване па градска среда и развитие на икономически зони, подобряване на социална, образователна, спортна и културна инфраструктура, както и развитие на интегриран градски транспорт. Други 28 по-малки общини ще получат пари само за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради.

Това е записано в новата редакция на програмата „Региони в растеж“, която трябва да бъде изпратена на Европейската комисия, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Очакванията на правителството са програмата да бъде одобрена до началото на юни тази година.

Припомняме, че основният спор между България и Еврпоейската комисия (ЕК) е за броя на градовете, които да получават подкрепа от програмата. Основното искане на Брюксел бе финансирането да се концентрира в 6-7 от големите градове, а не да се разсейва и в по-малките. Правителството обаче настоява, че с парите по програмата ще се финансират мерки срещу изоставането на по-слабо развитите региони.

Това, че общините, включени в програмата, ще станат междинни звена, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви по-рано този месец на четвъртата национална среща на главните архитекти на местните администрации. Така в рамките на интегрираните планове за развитие общините ще могат сами да си подбират проектите, които да се финансират с еврпари за регионално развитие.

В 39-те общини влизат 10-те големи града, определени като центрове за растеж и 29 средно големи града, които ще играят ролята на „балансьори“ на регионално ниво. Те ще управляват проектите по приоритетна ос едно – "Устойчиво и интегрирано градско развитие". Бюджетът на тази приоритетна ос се предвижда да е 840 млн. евро.

Очакванията на Павлова са до края на юни- началото на юли да бъде отворена първата покана за кандидатстване по тази ос.

Другите 28 по-малки общини са групирани в приоритетна ос 2 - „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони”, с бюджет 106 млн. евро.

Програмата предвижда инвестиции и по следните приоритетни оси: ос 3 „Регионална образователна инфраструктура” с бюджет 115 млн. евро, ос 4 „Регионална здравна инфраструктура” с бюджет 84 млн. евро, ос 5 „Регионална социална инфраструктура” с бюджет 51 млн. евро, ос 6 „Регионален туризъм” с бюджет 101 млн. евро, ос 7 „Регионална пътна инфраструктура” с бюджет 194 млн. евро.

За техническа помощ са отделени 52 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
beinsa
преди 8 години
Безкрайно недалновидна политика водят българските политици. Стимулират мъртвия да оживее (нещо което е невъзможно), вместо двигателите на икономиката (7-те най-големи града в страната):"Припомняме, че основният спор между България и Еврпоейската комисия (ЕК) е за броя на градовете, които да получават подкрепа от програмата. Основното искане на Брюксел бе финансирането да се концентрира в 6-7 от големите градове, а не да се разсейва и в по-малките."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още