IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През октомври ще бъде въведен електронният регистър на асансьорите

В него ще се вписват всички съоръжения и извършените технически прегледи

13:50 | 15.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
През октомври ще бъде въведен електронният регистър на асансьорите

През октомври ще бъде въведен електронният регистър на асансьорите, съобщи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на посещението си в Русе, предаде БТА.

Припомняме, че решението за създаване на такъв регистър беше взето през миналата година след серията инциденти с подемни съоръжения, след които имаше и загинали. В него ще се вписват всички съоръжения и извършените технически прегледи.

Така на практика ще се регистрират и фирмите, които поддържат асансьори, съобразно новите, по-високи изисквания към тях. В момента голяма част от тях работят в “сивия” сектор. 

Няма точни данни колко са асансьорите в страната и в какво състояние са точно. След един от трагичните инциденти през миналата година Държавната агенция за технически надзор предприе по-мащабна проверка, след която спря всяко четвърто от проверените съоръжения.

Везиева посочи също, че няма данни за това колко са амортизираните асансьори в страната. "Оказва се, че е огромен проблем намирането на документация от собствениците, която да покаже кога е закупено съоръжението. Това е по-трудният процес при изготвянето на регистъра и въвеждането на самите данни", каза тя.

Що се отнася до проверките на Прокуратурата за нерегламентирани намеси на граждани и техници на опасни асансьори в няколко града в страната, Везиева посочи, че се очакват действията на компетентните органи. Тя подчерта още, че проверките на Агенцията за технически и метрологичен надзор не се заплащат от собствениците, защото представляват контролна дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 8 години
Регулиране, регулиране, регистриране, регистриране,регистриране,,администриране, издаване на разрешителни, надзор, надзор, надзор, надзор до дупка...А сега си отговорете що не върви малкия и среден бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още