IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български проект на хотел Щастливеца се класира в конкурса ARCH2O Students Week

Проектът е за кристална сграда на мястото на взривения преди години хотел

13:14 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Проект на хотел &quot;Щастливеца&quot;: НБУ</em></p>

Проект на хотел "Щастливеца": НБУ

Студентски проект от България на планински хотел „Щастливеца“  се класира в конкурса ARCH2O Students Week. Конкурсът се провежда за трета поредна година от ARCH2O с цел да оценява и награждава изключителни идеи на студентите по архитектура от цял свят. В ARCH2O Students Week 8 участват общо 1153 проекта от 32 държави по света.
Класираният проект на на дипломантката на Нов български университет (НБУ) Елизабет Ерменкова, съобщиха от университета.

След селекцията на журито 30 проекта са номинирани за финалисти, сред които и „Планински хотел „Щастливеца“.

Критериите за подбор на журито са фокусирани върху три основни аспекта: архитектурна концепция, ниво на креативност, както и качество на представянето. Следващият етап в конкурса е онлайн гласуване, което ще определи финалните 5 проекта, които ще бъдат наградени със сертификат. Гласува се посредством звездите под проекта, като те определят рейтинга от 1 до 5. Гласуването ще продължи до 30 октомври 2015 г.

Проектът на Елизабет Ерменкова представя разработка на терена на бившия хотел „Щастливеца“ на Витоша, който бе взривен през 2007 г. Оттогава теренът остава празен и неизползваем.

Теренът е обграден от високи борови гори и характерните за планината  „каменни реки“,  често наричани още морени, поради визуалното сходство с тях. От него се открива панорамна гледка към град София. В непосредствена близост се намират хижа Алеко, последна станция на кабинков лифт Симеоново-Алеко, както и ски-писти.

Идейният проект представя изграждането на нов хотел на мястото на стария, като запазва въздействащото и контекстуално име „Щастливеца“.

Концепцията е за сграда с кристални форми, разположена сред характерните за района каменни реки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още