IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отваря врати най-модерният технологичен парк на Балканите

T+IN ще бъде средище на предприемачи, учени, иновативни умове от България и региона, казва изпълнителният директор Елица Панайотова

08:16 | 18.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отваря врати най-модерният технологичен парк на Балканите

Единственият по рода си на Балканския полуостров технологичен парк T+IN отвори врати в София. Уникалното съоръжение ще събира на едно място учени и предприемачи, предоставяйки им възможност да работят заедно и да създават нови старт-ъп компании. T+IN ще си партнира с няколко заинтересовани страни-партньори, в това число водещи университети, Българската академия на науките (БАН), бизнес клъстъри, големи международни компании, Софийска община, министерствата на социалната политика и на образованието, неправителствени организации. Целта е постепенно иновативният хъб не само да се превърне в генератор на нови бизнес идеи, но и да обучава и да приема стотици ученици, студенти и докторанти от цял свят. 

T+IN ще работи  с учени от всички области  на науката, но приоритетни ще  са  трите фокусни области на научно-технологичния парк - информационно-комуникационни технологии, науки за живота и чиста енергия.

За да улесни сътрудничеството на бизнеса и науката, стратегическият проект на българската държава и Европейския съюз ще предложи на обитателите си:

·     Инкубатор за стартиращи и spin-off компании, които ще работят под един покрив с акселераторски и venture capital фондове.

·     Лабораторен комплекс с 11 лаборатории в трите фокусни области на научно-технологичния парк: Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), Науки за живота и Чиста енергия.

·     Иновационен форум – място за срещи и обмяна на знания, опит и идеи

·     Експериментариум или интерактивен научен център, отворен за външни посетители, включително деца - мястото, където учиш чрез игра и докато се забавляваш, откриваш нови хоризонти за развитие.

С улесняването на връзката между академията, висшите училища и бизнеса, T+IN има амбицията да създаде подходящата среда, предпоставка за развитието на огромния технологичен потенциал в региона. На място от 2016 година ще започнат работа и най-популярните бизнес акселератори у нас – Eleven и LaunchHub, които ще подпомагат начинаещи и утвърдени предприемачи със съвети относно най-добрите практики и осигуряването на средства за старт на бизнес.

„T+IN ще бъде средище на предприемачи, учени, иновативни умове от България и региона - ключовите играчи, за които е необходимо непрестанно да обменят идеи, проекти, добри практики, контакти. Очакваме това взаимодействие да роди нови технологии и иновативни компании, които да са конкурентни на световните пазари”, казва изпълнителният директор Елица Панайотова.

Мащабният проект е реализиран върху бивш военен терен от 250 000 кв.м. и се финансира по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Ако БАН разбираха нещо от компютърна техника и от малък бизнес, нямаше да изпотрошат 3.3 млн. лева за виртуална реалност (лицензи за ползване на Blue Gene на IBM), защото с тези 3.3 млн. за лицензи можеше да закупят поне нещо по-осезаемо, нещо от физическата реалност - като напр. 6600 леново-най-ново (Lenovo ideapad 100 &100+) без операционната система на другия техен любим монополист ... и да раздадат по някакви обективни критерии тези лаптопи на лица (ученици, студенти, аспиранти, подрастващи бизнесмени), които са в състояние да инсталират върху тях нещо по-различно от Windows на MS. Хем щяха да имат на някакъв етап поне 3000 нови ОС, хем можеше да поразвият и малкия бизнес покрай приложенията, които щяха да бъдат съпътстващо разработени. А сега какво - ще плащат лицензи и ще деквалифицират целия ИКТ бранш в радиус от 1000 км. за десетилетия напред. Без коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още