IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заменки на гори ще се правят по нови правила за оценка на имотите

Променят наредбата за оценка на поземлени имоти в горски територии

11:49 | 04.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заменките, покупко-продажбите и учредяване на ограничени вещни права в горски територии ще стават по нови правила за определяне на цените на имотите. Това се предвижда в проект на постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за оценка на поземлени имоти в горски територии, приета през 2011 г.

Целта е след промяната за имотите да се определя реална пазарна цена към момента на сключване на договора, пише в доклад, публикуван в сайта за обществени консултации.

Промяната се прави след становища на Министерството на финансите и Европейската комисия за определянето на пазарни цени.

Според доклада на вносителите на предложението в момента оценките на горски имоти стават по базисни цени, предвид на липсата на пазарни аналози, както и липсата на публикуван бюлетин за пазарните цени на поземлени имоти в горски територии от ИАГ, което е отчетено като проблем. Липсата на пазарни механизми в наредбата е отбелязана от Еврокомисията в писмо от 16.10.2015 г., а Комисията има и препоръки по въпроса.

В съобщението се отбелязва, че според Закона за горите при промяна на предназначението на горски имоти, уедряване, разпореждане и учредяване на ограничени вещни права върху държавни и общински гори, се изготвят оценки на имотите от правоспособни независими оценители.

С предложените промени е дадена възможност на оценителите да избират самостоятелно подхода при определяне на цената на поземлени имоти, с цел определяне на обективна, пазарна цена на имота.

Предвидено е цените да се определят по метода на сравнимите продажби или други приложими методи, както и по метода на доходната стойност с пазарен множител. Когато при различните методи се определят различни цени за един и същ горски имот, в доклада оценителят посочва като крайна по-високата от двете цени.

С измененията в наредбата ще бъдат отразени препоръките на ЕК и финансовото министерство, се казва в публикувания проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още