IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини прекратяват договори за ползването на 500 хил. дка пасища

Продължава спадът на цените на повечето земеделски продукти, заяви Десислава Танева

17:50 | 22.03.16 г.
Общини прекратяват договори за ползването на 500 хил. дка пасища

Общините са прекратили договори или са задействали процедури за прекратяването на наемите на 500 хил. дка пасища, след като беше въведено изискването животновъдите да ползват с предимство постоянно затревените площи.

Това каза агроминистърът Десислава Танева на среща с над 200 представители на преработвателни предприятия и животновъди във Велико Търново, информира пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.

Припомняме, че с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) беше решено общините да отдават пасищата приоритетно на собственици на животни, а договорите с лица без животни да бъдат разваляни от 1 февруари 2016 г.

След промените в закона за стопанската 2016/2017 г.  от държавния поземлен фонд, са отдадени 307 688 дка за цялата страна. В 57 общини в България процедурата все още не е започнала. В останалите 208 общини с решения на общинските съвети са определени за общо ползване 909 163 дка и за индивидуално 2 905 485 дка.

За кризата в млечния сектор Танева е коментирала, че взетите мерки от Еврокомисията през 2015 г. са довели до стабилизиране само за няколко месеца след отпуснатите 420 млн. евро.

По думите на министъра не само в България, а и в много други страни в следствие на кризата продължава спадът на цените на повечето земеделски продукти.

Тя е подчертала, че на фона на общата млечна криза трябва да се вземат мерки, така че млекопреработвателите да купуват мляко от българските производители. Финансовите мерки, които ще бъдат приложени веднага, е да се отпуснат 10 млн. лв. за сектора.

За обществено обсъждане е качена Наредба за изискванията за етикитирането на храните, според която всички млечни и хранителни продукти, които са произведени от български суровини, ще бъдат брандирани с българското знаме. 

От днес Агенцията по храните започва засилени проверки в цялата страна за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечните продукти. Пробите ще бъдат вземани от магазините на случаен принцип.

Министърът съобщи още, че страната ни има неофициално одобрение от Европейската комисия на държавната помощ за акциз на горивата за земеделски нужди.

Животновъди и преработватели са заявили, че трябва да работят заедно, а не един срещу друг, за да могат с общи усилия да излязат от кризата.

14 предприятия в страната са проверени от началото на съвместните проверки на Министерство на земеделието и храните и Националната агенция по приходите. Сред констатираните нередности е установена липса на пълна документация, както и съхранение на млечни и имитиращи продукти без етикет и с неясен произход. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още