IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентските общежития ще може да се ремонтират с европейски средства

Големите градове могат да включат кампусите в интегрираните си планове за градско развитие и възстановяване

14:30 | 25.03.16 г.
Студентските общежития ще може да се ремонтират с европейски средства

Общините ще могат да ремонтират студентските общежития с европейски средства за периода до 2020 г. Това стана ясно от отговор в рамките на парламентарния контрол на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на въпрос на депутата Димитър Танев.

През миналия програмен период (2007-2013 г.) не е било възможно студентските общежития да получат възможност за еврофинансиране за ремонти и саниране, тъй като това се възприема от Европейската комисия (ЕК) като нерегламентирана държавна помощ, обясни Павлова.

Общежитията се управляват от търговски дружества и се издържат от събиране на наеми, припомни регионалният министър.

В този програмен период обаче, по линия на новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., 39-те големи града бенефициенти по програмата могат да включат общежитията в интегрираните си планове за градско развитие и възстановяване, каза Лиляна Павлова. Така общежитията ще може да се ремонтират и санират с частично безвъзмездно финансиране и частично финансиране от фонда за градско развитие, което представлява дългосрочен нисколихвен кредит.

Що се отнася до националната програма за саниране, Павлова посочи, че приоритетите и целите ѝ остават същите, а промените целят по-добър контрол, особено по отношение на мерките за конструктивно укрепване на сградите.

Павлова обясни в отговор на въпрос на депутатите Иван Иванов и Манол Генов, че финансирането за конструктивно укрепване се намалява, за да се запази фокусът на програмата за саниране. Залита се в основен и текущ ремонт на тези сгради, което не е за цел на програмата и е ангажимент на собствениците, посочи тя.

Павлова допълни, че вече има завършени сгради по програмата за саниране, а над 2 хил. блока са на различен етап на изпълнение. Според нея намаляването на референтните стойности, които слагат горна граница на разходите по строителните дейности, няма да ощетят реализацията на мерките за енергийна ефективност, защото при някои от сградите, санирани с европейски пари, тези цени са били още по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още