IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община търси инвеститори за минералните бани в Банкя и "Овча купел"

Местната администрация ще предложи проект за реконструкция на банята в "Овча купел" на здравното министерство и ще търси концесионер за тази в Банкя

20:12 | 28.03.16 г. 4
Столичната община търси инвеститори за минералните бани в Банкя и "Овча купел"

Столична община търси инвеститор за над 10 млн. лева за възстановяването на сградата на минералната баня в Банкя и превръщането й в балнеолечебен център, съобщава БНТ.

От общината планират да спасят по същия начин и рушащата се сграда на банята в кв. “Овча купел”, за която има идея да се превърне в център за научни изследвания на минералната вода.

Това съобщи заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов в отговор на гражданско недоволство за състоянието на двете бани по време на дискусия за опазване на културното наследство.

Граждани на София изразиха недоволството си, че въпреки многото си “стопани”, банята в “Овча купел” не се поддържа и не функционира. Сградата е собственост на Министерството на здравеопазването, а паркът се стопанисва от Столичната община.

Антоанета Салфидж, от сдружение ”Аз обичам водата”, коментира, че институции, които би трябвало да имат кореспонденция помежду си, не могат да се разберат и не могат да управляват съответно един имот, който е построен за 4-5 години със средства на граждани и за благото на столичани.

Столичната община се ангажира да предложи проект за реконструкция на минералната баня в “Овча купел” на Министерството на здравеопазването, за да се превърне мястото в клиничен център за тестване на минералните свойства на водата.

Тодор Чобанов, заместник-кмет по култура на София изрази увереност, че местната администрация ще убеди всички институции, че трябва да се намери добрата формула на тази сграда.

“С не малка доза гордост посочваме като пример Централната минерална баня, защото тя се посещава от хиляди хора в качеството си на музей и е успешен пример за това, че с тези сгради могат да се случат добри неща и с частична смяна на функциите може да се намери едно добро решение за тяхното спасяване”, посочи той

Удължен е и срокът за концесия на минералната баня в Банкя, за да се намери инвеститор, който да възстанови функциите на мястото като балнеолечебен център.

От Столичната община се ангажираха, че ако инвеститор не бъде намерен, ще прибегнат до други финансови инструменти за съхраняване на автентичния вид на сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 8 години
импе,чети мноого преди да пишеш. Навремето, ени тарикатчета, искаха да пробутат неизползваемите и рушашщи се бани княжево, горна баня, обча купел и банкя. белким некой се излъже и покрай апетитната хапка "Банкя" купи и гнилите ебълки....Посуе ОТКЛОНИХА ВОДАТА КЪМ СПА "СВ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА" ....ИИИИИИИИИИИИИИ КРАЙ!Съга стават само за руини, подпалки, некой да заравни и да направи блок отгоре ИМ! А,ДА, ШВАРЦЕНЕГЕР И КО СНИМАХА ФИЛМ С ГЪРМЕЖИ У БАНЯТА В БАНКЯ /ПОКРИВА ТАКА И ТАКА СЕ РУШИ, ЩО ДА НЕ ЗЕМЕМ НЕКЙ ЛЕВ ПРЕДИ ТОТАЛНИА РЕМОНТ/. ТА, НЕ ФЪНДЪКОВА, Обама да дойде - от родните бизнесмени и тарикати нема спасение. и не, нема се пордъдът за бани вече. ЗА СЕМКИ - МОЖЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Импе напоследък тотално си загубил връзка с реалността и само хейтиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Значи Софийска община няма двайсетина КБ, за да ремонтира два толкова важни обекта, които после - ако стопанисва, ще и донесат ного повече? Ама за всякакви идиотии има пари - нали - например да се изсичат варварски хубави и големи, стари дървета, само за да се набоцкат нови на тяхно място и така да се усвояват пари?Боже - защо наказваш родният ми град с пишманизбиратели, които продължават да преизбират селташкото недоразумение фъндъкова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Moже да викнат Софиянски да им покаже как се прави и после да го осъдят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още