IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тракия икономическа зона" стартира пилотен проект за социални жилища

Работещи в предприятията от зоната ще могат да ползват жилищата под наем

16:17 | 12.04.16 г.
"Тракия икономическа зона" стартира пилотен проект за социални жилища

"Тракия икономическа зона" (ТИЗ) започва пилотна инициатива за строителство на социални жилища за работещи в предприятията в индустриалните зони, съобщават от ТИЗ.

Проектът е пилотен, като първите жилища ще се реализират в Пловдив. Теренът с площ 16 хил. кв. м е в пълна проектна готовност за строителство, обясни пред Investor.bg говорителят на ТИЗ Катя Стайкова.

От ТИЗ обаче не желаят да коментират размера на инвестицията, защото още се доизяснява концепцията на проекта.

Проектът ще се реализира от „Клъстер Тракия икономическа зона“. Предвижда се и изграждането на цялата необходима социална инфраструктура, включително детски градини.

С инвеститорите в „Тракия икономическа зона“ ще се сключат рамкови договори за наем на жилищата, които да се предоставят на посочени от тях лица. Реален интерес към инициативата вече са проявили 10 компании.

Досега в ТИЗ са открити приблизително 20 хил. работни места. През следващите 10 години се очаква разкриването на още 30 хил. работни места. Така необходимостта от работна ръка поражда нуждата от битовото устройване на заетите в предприятията, както и техните семейства.

В последните години ТИЗ успя да привлече водещи български и световни имена от различни сектори на индустрията, сред които Sensata, Osram, Mecalit, Liebherr, Биофреш и други.

През тази година се очаква в ТИЗ да бъдат реализирани проекти на стойност 50 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още