IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Osram започна изграждането на завод край Пловдив

Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2017 г. и да разкрие около 900 работни места

15:28 | 22.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Министърът на икономиката Божидар Лукарски направи първа копка на завод на водещата в света компания за производството на осветителни тела OSRAM край Пловдив, съобщиха от Министерството на икономиката.

Инвестиционенният проект предвижда изграждането на нов завод и складови помещения на площ от 16 хил. кв. метра, чиято цел е да отговорят на увеличаващото се търсене на интелигентни електронни системи за LED осветление.

Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2017 г. и да разкрие около 900 работни места. Процесът по наемането им вече е стартирал. 

„Изграждането у нас на първа производствена база на OSRAM не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемонията по откриването.

 „Изборът на България за реализиране на проекта на OSRAM е изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори, които разглеждат Югоизточна Европа като потенциална локация за установяване на нови производства“, посочи Лукарски.

Откриването на завода на OSRAM ще доведе до създаването на други високотехнологични производства, които го съпътстват, посочи още икономическият министър.

Близо 900 ще са новите работни места само в производственото звено на OSRAM, което се планира да заработи през 2017 г. Очаква се инвеститорът да бъда сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите и да получи приоритетно административно обслужване и частично възстановяване на осигурителните вноски за работниците.

„Избрахме България и по-конкретно Пловдив заради централната й локация и достъпа до ключови европейски транспортни коридори“, заяви на откриването Геерт Ван Дер Меер, управител и старши вицепрезидент на Бизнес звено "Дигитални Системи" на OSRAM. Той допълни, че важен фактор в процеса на взимане на финалното решение е и фактът, че страната ни предлага висококвалифицирани кадри. „Това ни дава увереност, че производството ни в България ще отговори на високите очаквания“, изтъкна Ван Дер Меер.

Лукарски посочи, че германските инвестиции в страната ни нарастват, като делът им от преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. е над 11%.

За намерението за инвестиции от страна на компанията стана ясно още в началото на годината, когато Пламен Панчев, управителят на „Тракия икономическа зона", в която се намира заводът, съобщи, че преговорите са започнали в средата на миналата година и вече са на финалната права.

OSRAM е германски производител на осветителни тела с приходи в размер на 5,4 млрд. евро. На глобално ниво компанията заема второ място като доставчик на висококачествени продукти на конкурентни цени.

OSRAM е на българския пазар от 1998 г. и в момента достига двуцифрен пазарен дял у нас. От 2014 г. OSRAM България се превръща в ключово търговско звено за пазарите в Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Косово и Черна Гора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още