IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП откри още една агенция за имоти, която иска неправомерно комисиона

Клиентите дължали пари, ако си харесат предложен от друг посредник имот в същата сграда

10:08 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Комисията за защита на потребителите (КЗП) откри нов случай, в който агенция за недвижими имоти иска неправомерно комисиона от клиентите си. Това заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра на Комисията.

Преди седмица КЗП съобщи, че голяма агенция за имоти е искала 3% комисиона от клиентите си, дори да не стане посредник при сделка.

Новият случай е на друга агенция, която сключва с клиентите си договор за оглед. По силата на този документ, ако по време на действието му или в срок от 12 месеца след прекратяването му, те или свързано с тях лице придобият предложен от въпросната фирма имот, ще дължат комисиона 3% от стойността на сделката.

Тъй като в този случай става въпрос за сключване на договор, а законодателството предвижда свобода на договаряне според волята на страните, дотук нарушение няма. 

Нарушение е това, че агенцията предявява претенции към клиентите си за същата комисиона и ако закупят от друго лице обект, който не е предмет на сключения договор за посредничество, но се намира в същата сграда.

„Следователно, в този казус става дума за разширително тълкуване на клаузата, което е недопустимо“, поясни Маргаритов.

От началото на годината Комисията за защита на потребителите е направила над 5 хил. проверки за качеството на туристическия продукт. В 8-9% от случаите инспекторите откриват нарушения, каза шефът на КЗП пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Сега проверките са концентрирани по морето. От начало на юни комисията е извършила около 1 500 проверки, а резултатите показват, че броят на нарушенията в сравнение с миналата година е по-малък.

Според Маргаритов търговците са по-дисциплинирани и по-рядко има случаи на измамени туристи.  

Вижте още за проверките по морето във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още