IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спре ли скоро "войната" за комисиони в сектора на имотите?

Неетичните практики на пазара ескалират, а държавна намеса още няма заради опасения за загуба на бизнес. От това обаче губят и бизнесът, и клиентите

12:24 | 20.07.16 г. 18
Ще спре ли скоро "войната" за комисиони в сектора на имотите?

Темата за некоректните практики на пазара на имоти отново набира скорост заради възхода на пазара и появата на нови играчи, целящи бързи печалби – без значение дали инвеститори, или брокери.

Секторът е „отворен“ за измами от всякакъв калибър заради липсата на регулация, за която се говори от повече от 20 години, но така и не се случва. Направиха се неколкократни опити за приемането на закон за брокерската дейност, Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) дори подготви законопроект, който обаче не стигна изобщо нито до Министерския съвет, нито до Народното събрание.

Заради кризата на пазара като че ли имаше известен период на „затишие“. В последната година обаче сигналите за некоректни брокерски практики зачестяват. НСНИ проведе специална кампания, за да обърне внимание на потребителите за това докъде се простират границите на етичните отношения между собственици и агенции за имоти и какво всъщност представляват некоректните практики.

Стигна се и до намеса на институциите, а през миналата седмица Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреди, че една от големите агенции обвързва клиентите с изплащането на комисиона, когато те закупят от друго лице огледания чрез въпросната фирма имот, но не чрез договор, а чрез протокол за оглед на жилище.

Намесата на институциите обаче първо е все още спорадична и второ - така и остава без последствия. Некоректни участници на пазара продължават да набират клиенти по всякакви начини, защото няма регулация, която да ги задължава да спазват етични правила и няма как да изгубят права да практикуват професията.

Точно до КЗП НСНИ препрати и стотици сигнали за различни некоректни практики. Според сдружението обаче отговорът на Комисията нееднозначно показва, че начинът на рекламиране на недвижим имот не се приема за лоша практика, защото не е търговия от разстояние.

Най-честите некоректни практики

Ако изобщо агенцията и/или брокерът имат практика да подписват договори с клиентите си, в тях понякога има подвеждащи или неясни клаузи, коментира за Investor.bg Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на НСНИ. Изключително важно е агенциите да предоставят предварително ясни условия и финансови параметри за работа, клиентите им да са наясно с правата и задълженията и на двете страни и това да се скрепи с договор.

„Не е добра практика да се поднасят финансовите условия за дадена услуга, след като тя вече е извършена, или да се вмъкват в договорите клаузи, които ги правят безсрочни или неясни при какви условия се заплаща комисиона“, коментира Перфанова.

Друга некоректна практика е „кражбата“ на оферти – когато агенция за недвижими имоти присвоява оферта на друга агенция или на частно лице, публикувана в портал за имоти, без да получи съгласието на собственика, и така привлича клиенти. Често се случва и в обявите в порталите за имоти жилищата да са представени некоректно – площ, етажност, помещения, дори локация.

Разпространена практика е и агенции за имоти да притискат собственици – продавачи или наемодатели, да се откажат от сключен ексклузивен договор за представителство с мотива, че имат клиент, допълва Ирена Перфанова. „Простата логика води до разсъждението, че след като имаш купувач, защо не се свържеш с агенцията, която предлага имота, а искаш да й отнемеш бизнеса по този начин. Няма значение колко е голяма агенцията – зад подобен натиск седи опитът за „кражба на офертата“, поясни тя.

В немалко случаи некоректно се тълкуват от агенции и брокери и ексклузивните договори. Агенции, получили ексклузивни права да предлагат даден имот, понякога отказват да работят с клиенти на други агенции, т.е. целят двойна комисиона от купувач и продавач.

„Клиентите все още не са наясно, че агентът, който получава ексклузивните права, трябва така да предлага имота, че да предостави възможност на максимален брой клиенти да се състезават за него, включително клиентите на конкурентите, а не да търси собствена изгода, като цели единствено да реализира „двойна сделка“. Ексклузивните договори са много успешна формула за продажба на имоти и трябва да се стремим към нея, но не да я опорочаваме с лоши практики“, посочи Перфанова.

В НСНИ са получавани и сигнали за агенции, които задържат оригиналните документи и ключовете на недвижим имот след покупката с уговорката да търсят наемател. При намирането на такъв те не уведомяват собствениците, а се възползват от факта, че разполагат с нотариален акт и подписват договор с наемателя, за да събират наемите в своя полза. Историята се разбира, когато собствениците на имота искат да разберат какво се случва с процеса на отдаване под наем. След разкриването на измамата обикновено агентите „изчезват“. „Това е типичен случай за фирма, която не членува в браншова организация, не спазва етичен кодекс, не фигурира в професионални регистри, няма сайт, няма „лице“ на пазара“, пояснява Перфанова.

Друг сигнал, получен в НСНИ, е за подобна „агенция“ за имоти, с каквато строителна фирма извършва измама, като подменя номера на вече продаден апартамент върху архитектурния проект с несъществуващ номер и прави опит за препродажба на имота. Измамата е засечена от банката, която е трябвало да кредитира сделката, и от друг брокер, към който клиентите се обръщат за допълнителна консултация, но след като са подписали предварителен договор.

Ирена Перфанова обясни и че има практика агенции да събират т.нар. „стоп капаро“ от клиенти преди подписване на предварителен договор за сделка, което обаче не връщат, а търсят причини клиентът да се счита за неизправен или се бави връщането на парите с обяснението, че те са в сейф и има нужда от време за тяхното възстановяване. „Когато се оставя депозит в агенция за имоти, клиентите трябва да са наясно какво постигат с това плащане – спират имота от продажба само от агенцията или по волята на самия собственик и съответно какво им гарантира „стоп капарото“, съветва тя.

Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 1
Веск
преди 7 години
Щом няма регулации значи бизнеса е мутренски и се държи от наши хора. От адвокат и от строител знам, че когато купуваш със заем имаш предимството банката да огледа документите и да следи за измама. Срещу ружен по-трудно се рита. Даже ме питаха като купувах - ти няма ли да ползваш заем от банка за да ти гарантира тя , че няма измами. Задържат оферти със стари цени по сайтове. Пълна каша - 1 имот 10 продавача. Няма сериозна база данни. Няма политика по организирането и. А бе тръгваш по строежите и глрдаш табелите. Там пише достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Дам - това е много разпространена практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
Аз тук веднага мога да ви дам и друг пример за неетични практики на агенции. Когато търсих квартира преди няколко години установих, че в сайтовете има изключително много обяви с изтекъл срок, които реално вече не са активни. Даже не знам дали изобщо са били реални. Целта на брокерите беше следната. Пускат подобни обяви, които изглеждат много атрактивно с ниски наеми и като се обадиш ти обясняват, че точно този апартамент вече е взет (едва ли не преди малко), но те имат много други, които да ти предложат и за това трябва да се видите. Реално така ти нито си виждал имота, който ще ти предложат, нито знаеш локация и цена и ти губят времето по безброй огледи. А даже по едно време преди повече години за огледите се искаше и пари 10 или 20 лв. Само за това, че брокерът е дошъл да ти покаже имота. После ако го наемеш ти взима отделно комисионна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
I
преди 7 години
Решението на проблема с недвижимите имоти се нарича краудфъндинг за недвижимми имоти.Събират се няколко стотин инвеститори и със събрания капитал се купува терен, на който се строи.Няма лихви на банките, съответно цената ще бъде възможно да се възвърне за около 7-8 години от наеми. Ако се строят жилищни сгради, могат да се продават срещу първоначална вноска и ипотека на самото жилище...Така парите за лихви вместо да отидат в банките, ще отидат в джобовете на инвеститорите.Ако имотите се отдават на кратксрочни наеми в платформи, като airbnb.com или пък в българската gostopriemo.com, инвестициите ще се възвръщат и за по-кратко време.Въпрос на време е това да стане повсеместна практика, първо в целият свят и после в България.А може и обратното, ако някой безкраен оптимист не го превърне в реалност и в България - страната на неограничените възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
Trustcrusher
преди 7 години
По повод на "баламите" - не съм убеден, че изобщо съществува държава с ниво на доходите, позволяващо покупка на жилище от масовия гражданин без вземането на банков кредит. Без значение дали имотите са надценени или не. Концепцията да притежаваш собствено жилище е друг въпрос, по-скоро въпрос на начин на мислене и не мисля, че има правилен отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
SS-23
преди 7 години
Пак ли да ти кажа , че няма такова понятие "конкуренция" , която да е "лоялна" Ако е "лоялна" в буквалният смисъл , как ще се конкурират две фирми , на какъв принцип? Точно наличието на "нелоялен" елемент , създава конкуренцията , иначе клиента просто няма избор - отива до щайгата с домати и те всичките с еднаква лъскавост , диаметър , цвят и тегло. Т.е. - няма избор... а избор е да можеш да избираш , сравнявайки различието , т.е. сравнявайки елемента на "нелоялност". :))Що се отнася до баламите , ами балами са - и тези дето "купуват" без да имат пари , както и тези дето "продават" без и те да имат пари ! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Пълни аматьори, тотално непрофесионално поведение на ВСИЧКИ на тоя пазар!---Ама за всички , буквално за всички ли става въпрос ?!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
ivasilev1
преди 7 години
може да е малко офтопик, но за мен най-голяма измама в сектора с недвижими имоти бе и си остава реалната квадратура. Наскоро живях около месец в едностаен апартамент в Париж - 25 кв.м. бе реалната му площ. У нас същото жилище се води не по-малкто от 50-55 кв.м. Така за купувача остава измама от поне 25-30 кв.м или двойно. И ако купувате кв.м. за 800 евро, то той реално става 1500-1600 евро. Което вече за страна като България е много. Аз лично на огледви ходя с лазерна рулетка, която мери до кв.милиметър, но това не ми помага да купя, а само да не бъда излъган. Защото няма да как да убедя продавачите, че имотът от 100 кв.м. за 90 000 евро връщност е кутийка от 55-60 кв.м. и би трябвало ако държат цената да бъде 900 евро на кв.м. да ми го продадат за не повече от 55 000 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 7 години
така де, не си от брокерската част, но виж как познах къде си :):)и е нормално да не познаваш термини като лоялна конкуренция, която се нарича само конкуренция :)Картела там няма никаква конкуренцияидва и следващия въпрос, що банките са дали кредити на тея балами ? :):) и редно ли е да наричаш така клиентите си ? балами ли са тези дето си купуват супер надценените апартаменти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Пълни аматьори, тотално непрофесионално поведение на ВСИЧКИ на тоя пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още