IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спре ли скоро "войната" за комисиони в сектора на имотите?

Неетичните практики на пазара ескалират, а държавна намеса още няма заради опасения за загуба на бизнес. От това обаче губят и бизнесът, и клиентите

12:24 | 20.07.16 г. 18
Ще спре ли скоро "войната" за комисиони в сектора на имотите?

Етични правила и стандарти за работа

Тъй като няма регламент за работата на брокерите със задължителен характер, излиза, че спазването на елементарни етични правила на пазара е „пожелателно“. „Гилдията и в момента има етичен кодекс, но не всички са се присъединили към него, въпреки, че броят на фирмите, които го правят, се увеличава“, коментира Ирена Перфанова.

„Много по-сплотени сме отвсякога в борбата с лошите практики, но без регулация на бизнеса няма как да се борим с онези, които не искат да се присъединяват към етичните правила“, допълва тя.

В България от няколко години действа и европейският стандарт за брокерските услуги, спазването на който също обаче е доброволно.

Според Ирена Перфанова етичният и коректен брокер на имоти е този, който е почтен с клиентите и коректен с колегите си, регламентира отношенията си с клиентите си, като подписва договори и спазва поетите в тях задължения, поставя на първо място интересите на клиентите си, достатъчно добре е квалифициран, за да упражнява професията, легитимен е съобразно действащото законодателство, т.е. внася данъци и осигуровки, обучава се постоянно, информира клиентите си за детайли по сделките, не ги подвежда, рекламира имоти коректно и т.н.

Етичният брокер трябва да има и професионално отношение към клиентите си в случаите, в които представлява и двете страни по сделката – купувач/наемател и продавач/наемодател, които не са рядка практика в България като държава, в която няма регламентация на тази дейност.

В повечето държави, където е въведена регулация, е регламентирано кой плаща комисионата. Там, където е определено комисионата да се плаща само от продавача, нейният размер е около 6%. Тогава посредникът споделя около половината от своята комисиона с агента на купувача/наемателя, като за целта агенциите работят само с ексклузивни договори през MLS (Multy Listing System) - затворена система за споделяне на бизнес между професионалистите, състояща се от реални оферти. Такава е практиката например в САЩ, която в момента се налага и на българския пазар, посочва Перфанова.

У нас също обичайната комисиона е около 6%, като се плаща наполовина от продавача и купувача, допълва тя.

Разликата с държавите, където действа регулация на професията, е, че ако агентът не се отнася еднакво професионално и към двете страни в сделката, независимо че защитава интереса само на едната, рискува да загуби правата си да упражнява професията.

Препоръката на НСНИ е клиентите да избират не оферти, а доверени посредници – доказали се професионалисти чрез препоръки, без значение дали работят за голяма, или за малка фирма. Добре е да се сключи и посреднически договор, на базата на който и двете страни да могат да защитят интереса си, ако се стигне до съд поради някакви причини.

Що се отнася до скорошно приемане на закон, тя смята, че професията е променила облика си в сравнение с момента, в който проектът на НСНИ се обсъждаше преди няколко години, заради което има нужда от актуализация. Затова и НСНИ работи с международни съветници и правни консултанти. „Ако искаме потребителите да са доволни, трябва да имаме условия за коректен бизнес – надяваме се това да бъде осъзнато и от КЗП“, посочи Перфанова.

Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 1
Веск
преди 7 години
Щом няма регулации значи бизнеса е мутренски и се държи от наши хора. От адвокат и от строител знам, че когато купуваш със заем имаш предимството банката да огледа документите и да следи за измама. Срещу ружен по-трудно се рита. Даже ме питаха като купувах - ти няма ли да ползваш заем от банка за да ти гарантира тя , че няма измами. Задържат оферти със стари цени по сайтове. Пълна каша - 1 имот 10 продавача. Няма сериозна база данни. Няма политика по организирането и. А бе тръгваш по строежите и глрдаш табелите. Там пише достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Дам - това е много разпространена практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
Аз тук веднага мога да ви дам и друг пример за неетични практики на агенции. Когато търсих квартира преди няколко години установих, че в сайтовете има изключително много обяви с изтекъл срок, които реално вече не са активни. Даже не знам дали изобщо са били реални. Целта на брокерите беше следната. Пускат подобни обяви, които изглеждат много атрактивно с ниски наеми и като се обадиш ти обясняват, че точно този апартамент вече е взет (едва ли не преди малко), но те имат много други, които да ти предложат и за това трябва да се видите. Реално така ти нито си виждал имота, който ще ти предложат, нито знаеш локация и цена и ти губят времето по безброй огледи. А даже по едно време преди повече години за огледите се искаше и пари 10 или 20 лв. Само за това, че брокерът е дошъл да ти покаже имота. После ако го наемеш ти взима отделно комисионна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
I
преди 7 години
Решението на проблема с недвижимите имоти се нарича краудфъндинг за недвижимми имоти.Събират се няколко стотин инвеститори и със събрания капитал се купува терен, на който се строи.Няма лихви на банките, съответно цената ще бъде възможно да се възвърне за около 7-8 години от наеми. Ако се строят жилищни сгради, могат да се продават срещу първоначална вноска и ипотека на самото жилище...Така парите за лихви вместо да отидат в банките, ще отидат в джобовете на инвеститорите.Ако имотите се отдават на кратксрочни наеми в платформи, като airbnb.com или пък в българската gostopriemo.com, инвестициите ще се възвръщат и за по-кратко време.Въпрос на време е това да стане повсеместна практика, първо в целият свят и после в България.А може и обратното, ако някой безкраен оптимист не го превърне в реалност и в България - страната на неограничените възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
Trustcrusher
преди 7 години
По повод на "баламите" - не съм убеден, че изобщо съществува държава с ниво на доходите, позволяващо покупка на жилище от масовия гражданин без вземането на банков кредит. Без значение дали имотите са надценени или не. Концепцията да притежаваш собствено жилище е друг въпрос, по-скоро въпрос на начин на мислене и не мисля, че има правилен отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
SS-23
преди 7 години
Пак ли да ти кажа , че няма такова понятие "конкуренция" , която да е "лоялна" Ако е "лоялна" в буквалният смисъл , как ще се конкурират две фирми , на какъв принцип? Точно наличието на "нелоялен" елемент , създава конкуренцията , иначе клиента просто няма избор - отива до щайгата с домати и те всичките с еднаква лъскавост , диаметър , цвят и тегло. Т.е. - няма избор... а избор е да можеш да избираш , сравнявайки различието , т.е. сравнявайки елемента на "нелоялност". :))Що се отнася до баламите , ами балами са - и тези дето "купуват" без да имат пари , както и тези дето "продават" без и те да имат пари ! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Пълни аматьори, тотално непрофесионално поведение на ВСИЧКИ на тоя пазар!---Ама за всички , буквално за всички ли става въпрос ?!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 1
ivasilev1
преди 7 години
може да е малко офтопик, но за мен най-голяма измама в сектора с недвижими имоти бе и си остава реалната квадратура. Наскоро живях около месец в едностаен апартамент в Париж - 25 кв.м. бе реалната му площ. У нас същото жилище се води не по-малкто от 50-55 кв.м. Така за купувача остава измама от поне 25-30 кв.м или двойно. И ако купувате кв.м. за 800 евро, то той реално става 1500-1600 евро. Което вече за страна като България е много. Аз лично на огледви ходя с лазерна рулетка, която мери до кв.милиметър, но това не ми помага да купя, а само да не бъда излъган. Защото няма да как да убедя продавачите, че имотът от 100 кв.м. за 90 000 евро връщност е кутийка от 55-60 кв.м. и би трябвало ако държат цената да бъде 900 евро на кв.м. да ми го продадат за не повече от 55 000 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 7 години
така де, не си от брокерската част, но виж как познах къде си :):)и е нормално да не познаваш термини като лоялна конкуренция, която се нарича само конкуренция :)Картела там няма никаква конкуренцияидва и следващия въпрос, що банките са дали кредити на тея балами ? :):) и редно ли е да наричаш така клиентите си ? балами ли са тези дето си купуват супер надценените апартаменти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Пълни аматьори, тотално непрофесионално поведение на ВСИЧКИ на тоя пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още