IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешителното за строеж на мястото на тютюнев склад в Пловдив е обявено за нищожно*

Разследването по случая със съборената през март сграда продължава

15:44 | 02.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Dnes.bg</em></p>

Снимка: Dnes.bg

След протест на Окръжна прокуратура-Пловдив разрешителното за строеж на мястото на частично съборения през март тютюнев склад в града е обявено за нищожно, съобщи БТА. Разрешителното бе издадено от главния архитект на община Пловдив на фирма "Одрин 8" ЕООД. 

През март 2016 г. фирмата започна събарянето на сграда, бивш тютюнев склад, на ул. "Одрин" 8, което бе спряно след обществен протест. По случая прокуратурата образува досъдебно производство, по което към наказателна отговорност са привлечени главният архитект на общината Румен Русев и представителят на фирмата Георги Бранеков.

Сградата е част от групов паметник на културата и остана частично съборена. През август пък пожар обхвана останалите сгради от комплекса.

По случая със съборения склад в мотивите си за прогласяване на нищожността на разрешението началникът на РДНСК Южен централен район споделя доводите на наблюдаващия прокурор, а именно - допуснати множество нарушения на законови разпоредби. Категорично е констатирано, че разрешението е било издадено без задължително съгласуване с Министерството на културата, информира прокуратурата.

Разследването по досъдебното производство продължава.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова заяви, че заради пожара в тютюневите складове в Пловдив ще предложи промени в Закона за културното наследство. Според нея собствениците трябва да имат явни ангажименти и отговорности за опазване на културното недвижимо наследство, както и да има възможност, когато те не ги изпълняват, държавата обратно да изкупува сградите на по-ниска цена.

„За да се стигне до разрушителния пожар е очевидно, че община Пловдив не си е свършила работата.  В случаи, в които има заплаха за увреждане и унищожение на културни ценности,  кметът трябва да издаде съответни предписания на собственика“, заяви общественият защитник.

*Новината е допълнена в 16.09 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още