IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серия проверки ще решава съдбата на разрушен паметник на културата в Пловдив*

Сградата е частна собственост, съборени са покривът и горните два етажа

12:55 | 08.03.16 г. 1
<p>
	Пловдивчани спряха с жива верига на 7 март събарянето на паметник на културата. Протестиращите взеха тухли и отломки от сградата и ги занесоха пред кметството.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Пловдивчани спряха с жива верига на 7 март събарянето на паметник на културата. Протестиращите взеха тухли и отломки от сградата и ги занесоха пред кметството. Снимка: БТА

Серия проверки ще реши съдбата на разрушен паметник на културата в Пловдив.

След сигнали и протести на граждани в Пловдив вчера беше блокирано срутването с багери на тютюнев склад на ул. "Одрин" 8, който е паметник на културата. Хората се бяха организирали чрез Facebook с идеята да направят жива верига около емблематичната за Пловдив сграда, която, макар и частна собственост, е със статут на паметник на културата, предаде БНР.

Постройката, изградена през 20-те години на миналия век, е пететажна, като тежката техника е съборила в неделя покрива и горните два етажа.

По информация от Министерството на културата тя е деклариран паметник на културата от 1977 година и е на територията на груповия паметник - Историческа зона "Филипопол - Тримонциум – Пловдив", предаде БТА.

Главният архитект на града Румен Русев заяви пред Радио Пловдив, че има два документа, издадени за разрушената сграда.

„Имаме разминаване в това, което се представя официално пред нас от собствениците, и това, което всъщност е било издадено. Нещата вървят към груба манипулация, но ще се въздържа от точни квалификации“, каза арх. Русев.

Действията по разрушаването вече са прекратени и предстои комисия от различни институции да реши какво ще случи и дали ще има евентуално възстановяване или укрепване.

Арх. Жана Джугаланова от Националния институт за недвижимо културно наследство потвърждава, че има два документа, но само единият от тях е от националния документален архив. Той носи датата 9 август 2010 г. и в него изрично пише, че склад "Ориент" не е самостоятелен културен паметник.

Следват проверки на институциите, но съдбата на полуразрушената сграда засега е неясна. 

Межувременно министърът на културата Вежди Рашидов коментира, че тютюневият склад трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, информират от пресцентъра на министерството. 

Според съобщението, още през януари 2014 г. министерството е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство (ЗКН). Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на закона, смята министърът. 

Вижте кадри от сградата и протестите в галерията, предоставена от Mediacafe.bg!

*Новината е допълнена в 15.06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Това е престъпление, вероятно са използвани и фалшиви документи, има яко загазили общинари в Пловдив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още