IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. в Русе започва строителство на мащабни инфраструктурни проекти

По програма "Региони в растеж" в града ще бъдат инвестирани над 56 млн. лева

10:47 | 08.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Русе</em></p>

Снимка: община Русе

Русе ще се превърне в голяма строителна площадка през 2017 г. заради планираните мащабни инфраструктурни проекти. Това казва в интервю за БТА кметът на града Пламен Стоилов.

Предстои да бъдат инвестирани над 56 млн. лева в града по оперативна програма "Региони в растеж".

„Обявили сме всички обществени поръчки. Планираме те да приключат до края на годината, за да може в края на март идната година да имаме избрани изпълнители и най-късно в началото на май да започнем строителството. Говорим за много големи инфраструктурни проекти“, уточнява градоначалникът.

Той допълва, че вторият етап на проекта за интегрирана система за градски транспорт в Русе е на стойност 24 млн. лева.

Ще се работи и по проекта "Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих" на стойност близо 17 млн. лева. Очаква се пълна промяна във визията на пешеходната среда по четири улици, свързващи центъра с кея на града, който също ще бъде благоустроен. Така Русе най-после ще се обърне с лице към Дунава.

„Изключително голяма е и вероятността да сключим договор до края на годината за проект по Програмата за трансгранично сътрудничество, свързан с укрепване на кейовата стена на Русе. Той е на стойност около 11 млн. лева, а работата по неговото осъществяване ще тече успоредно с благоустрояването на кея“, казва кметът. 

С 12,4 млн. лева ще бъдат ремонтирани пет сгради от образователната инфраструктура на града, като предстои и изграждане на спортни площадки.

Стоилов коментира, че за ремонта на улици и тротоари предстои да бъде изтеглен кредит от 10 млн. лева, очаква се подкрепа и от държавата.

По Националната програма за саниране на жилищни сгради до края на следващата година се очаква да бъдат санирани общо 104 блока със стойност на ремонтите 66 млн. лева.

За проблема със замърсяването на въздуха в града кметът заявява, че всяко предприятие, което нарушава екологичните норми, трябва да бъде дадено на прокурор.

По повод на наближаващите коледни и новогодишни празници кметът заяви, че общината всяка година поетапно инвестира в коледна украса. През декември русенци отново ще се радват на фестивала на ледените скулптури. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още