IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедури за концесия на плажове ще бъдат довършвани от служебния кабинет

Отдаването на ивици с изтекли договори трябва да започне, за да се гарантира успешен летен сезон, коментира министърът на туризма

15:10 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За Министерството на туризма е важно процедурите по отдаване на 34 плажа с изтекли договори на концесия или под наем да започнат, за да се гарантира успешен летен сезон тази година. Това каза на извънреден брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова по повод обвиненията на БСП, предава БТА.

БСП алармира за нередности в процедурите за отдаване на концесии на плажове по Черноморието в последните дни на миналата година. Още преди Нова година от левицата поискаха правителството в оставка да даде гаранция за прозрачност на процедурите или следващият министър на туризма да ги преразгледа изцяло. За БСП е смущаващо, че решенията за започване на тези процедури са взети на 10 ноември, непосредствено преди подаването на оставка на правителството и след първия тур на президентските избори.

Днес на пресконференция в централа на партията от БСП отново повдигнаха темата, като посочиха, че правителството в оставка продължава да раздава апетитни и атрактивни плажове на фирми, близки до управлението. Атанас Зафиров каза, че на 31 декември 2016 г. са били развалени концесии и насрочени пет търга за "много атрактивни плажове", сред които "Слънчев бряг - Север".

Твърденията на БСП за хода на концесионирането и отдаването под наем на плажове са манипулация и подготовка на предизборна кампания, заяви пред журналисти министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова.

По думите й голяма част от процедурите ще се довършват в мандата на служебното правителство.

Министърът припомни още, че с решение на правителството е започнало отдаването на концесия на осем плажа и допълни, че сега се подготвят още шест такива процедури, а останалите се обработват за отдаване под наем.

По повод изявлението на БСП Ангелкова попита как партията разполага с конфиденциална информация по процедурите, като посочи, че по разпоредби на Закона за устройството на черноморското крайбрежие информация за процеса се оповестява, след като има решение на Министерския съвет за избор на концесионер.

По отношение на концесията на "Слънчев бряг-Север" министърът припомни, че тя е прекратена заради системни нарушения на концесионера. Тя попита дали БСП защитава този "системен нарушител" и допълни, че този плаж се подготвя за отдаване под наем, а не за концесия.

Ако плажовете останат без концесионер или наемател, те стават неохраняеми, а ако има време, може да се отворят нови процедури. Очаква се до дни да има решение на Министерски съвет по една част от осемте плажа със стартирали процедури и да има избрани концесионери.

В отговор на въпрос Ангелкова каза, че за някои от плажовете има по един кандидат, а за други варират от два до девет, като към "Бургас-Север" има най-голям интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още