IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова призова депутатите да приемат закона за лихвоточките

Омбудсманът настоява да бъдат защитени правата на 55 хил. души, които са заплашени да загубят завинаги сумите от лихвоточките си

12:59 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Омбудсманът Мая Манолова призова до края на работата на 43-тия парламент да бъдат приети на второ четене измененията в Закона  за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Това съобщиха от пресслужбата на обществения защитник.

Манолова е изпратила писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в което настоява да бъдат защитени правата на 55 хил. души, които са заплашени да загубят завинаги сумите от лихвоточките си, тъй като срокът за купуване или строеж на жилище изтече на 30 ноември 2016 г.

Общественият защитник мотивира искането с многобройните жалби на граждани с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 година, но недочакали жилище от държавата тогава.

Друг проблем, за който гражданите сезират омбудсмана, е забавянето при изплащането на компенсациите, тъй като отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките. Това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове. 

В тази връзка омбудсманът настоява да бъде удължен срокът до 30 ноември 2018 г., така както предвижда внесеният и приет единодушно на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона  за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

Припомняме, че в края на миналата година правителството предостави допълнителни 3,5 млн. лв. на Националния компенсационен жилищен фонд. Така общият им размер за годината достига 29,5 млн. лв.

С осигуряването на средствата се цели да бъдат изплатени част от натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, притежаващи многогодишни жилищно-спестовни влогове и включени в окончателни списъци при общините, след придобиване на жилища или започнали изграждането на такива. 

Повече по темата за лихвоточките можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още