IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки може да даде под наем чужда нива, твърдят юристи

Омбудсманът Мая Манолова предложи законодателни промени, които да спрат злоупотребите с белите петна

15:15 | 04.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Всеки може да даде под наем чужда нива, заявиха юристи на дискусия при омбудсмана Мая Манолова. Там бяха обсъдени предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с цел да бъдат прекратени измамите с т. нар. бели петна – земи, от които собствениците не се интересуват.

Припомняме, че общинските служби по земеделие са подали 79 сигнала към прокуратурата за договори за наеми на земи, а земеделският министър Румен Порожанов обеща промяна в законодателството, която да спре злоупотребите.

Сегашното законодателство позволява собственици на земи да сключат 3-годишни договори за наем на чужди ниви без стопаните да знаят, заяви омбудсманът.

Така една фирма сключва договор с друга, който след това минава през нотариус и през съдия по вписванията. След вписването в общинската земеделска служба фирмата може да получава директни плащания и дори да прибере реколтата, засята от други.

На дискусията беше цитиран случай, при който едно юридическо лице вписва наведнъж над 600 договора.

Омбудсманът предложи в законодателството бързо да се въведе изрична забрана земеделски земи да се отдават под наем от лица, които не са собственици. Тъй като земеделската земя в България е разпокъсана и един парцел има много собственици, тя предложи да се въведе някакъв процент – например 25 на сто от собствениците да дадат съгласието си. Сега по думите й подобно изискване има при договорите за аренда, за които трябва да дадат съгласие 50 на сто от собствениците.

Манолова предложи още нотариусите да проверяват собствеността на имота, както и да се върне изискването, отменено в последните дни на 43-то НС, да се представя скица на имота (с промени в Закона за арендата). Именно тази промяна според нея е отключила възможността за злоупотребите. Тя иска и механизъм за служебното отписване на тези договори.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов заяви, че с действията си 43-то НС е нанесло щета на земеделието. Въведеното изискване за съгласие от половината собственици при договор за аренда е увеличило белите петна. Изискване за 25% собственици при наем ще увеличи белите петна, твърди той. Според него за измамите трябва да има наказания като затвор, а със законодателните промени не трябва да се бърза. 

Участници в дискусията предупредиха, че е трудно да се открият многобройните собственици на имоти, ако от дълги години са в чужбина. 

„Чужди имоти се отдават под наем без никаква връзка със собственика. Няма законодателна забрана аз да дам вашия имот. Законът допуска да дам под наем вашата кола, вашата къща. Вие като собственици ще отидете в съда и ще водите дело 5 години“, отговори омбудсманът.

Тя разясни, че нито нотариусите, нито съдиите по вписванията имат право да откажат заверки и вписване и това по думите й е „черната дупка“ в законодателството.

Съдия Галина Странджева разясни доколко сериозен е проблемът като каза, че е отказала вписването на подобен договор за 650 имота в Разградско. Но след това й разпоредили да ги впише. Отказите на общинските служби по земеделие пък се обжалват в съдилищата. Тя предлага нотариуси, съдии по вписванията и службите по земеделие да имат право да проверяват дали лицето е собственик на имота.

Адвокат Асен Цолов също заяви, че чужд имот може да се даде под наем. Той предложи при сключването на договори да присъства поне един собственик или негов пълномощник.

Очаква се след дискусията администрацията на омбудсмана да обобщи предложенията и да внесе предложение за законодателни промени в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още