IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст на сделките с имоти във Варна на фона на успокоение в страната

В София продажбите на имоти постигат годишен ръст от едва 1%, сочат данни на Агенцията по вписванията

15:44 | 22.10.18 г. 4
<p>
	<i>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</i></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сделките с имоти в София и големите градове се забавят през третото тримесечие, а Варна е единственото изключение със силен ръст на сделките както на тримесечна, така и на годишна основа, сочат данните на Агенцията по вписванията. 

В столицата пазарът на имоти се успокоява с годишен ръст на продажбите от едва 1,2% и 1,9% за деветмесечието. Спрямо периода април-юни вписаните сделки в София дори намаляват на 6376 спрямо 7119. 

Данните на Агенцията по вписванията съответстват с наблюденията на брокери, които съобщиха в началото на месеца, че пазарът на недвижими имоти в София и големите градове започва да се успокоява след еуфорията в последните три години, когато имаше едновременно силен ръст на цените и на броя на сделките с имоти.

В София ипотеките също намаляват с 14% спрямо второто тримесечие (4442 спрямо 5168). На годишна основа те отбелязват скромен ръст от 0,5%, а за деветмесечието повишението достига 7,6%.

Подобна е картината и в Пловдив, където между юни и септември са регистрирани 3817 продажби на имоти. Това е спад с 5,8% спрямо второто тримесечие, когато са сключени 4053 сделки. Продажбите на имоти в Града под тепетата намаляват и на годишна основа с 2%, докато за деветмесечието постигат ръст от 5,1%.

Законните и договорните ипотеки в Пловдив се понижават през третото тримесечие с 10,6% спрямо периода между април и юни, но на годишна база и за деветмесечието бележат ръст от съответно 2,6% и 13,5%.

В Бургас продажбите на имоти постигат тримесечен ръст от 16,6%, но намаляват както за деветмесечието, така и на годишна основа със съответно 2,6% и 8,9%. В същото време броят на ипотеките в града се понижава с 22,1% спрямо второто тримесечие - 628 спрямо 807. На годишна основа ипотеките също отбелязват спад от 5,5%, докато за деветмесечието нарастват с 14,8%.

Единствено Варна сред големите градове постига силен ръст на сделките с имоти през третото тримесечие от 9,2% спрямо периода април-юни (3543 спрямо 3245). Вписаните имоти в града растат стабилно и за деветмесечието, както и на годишна база със съответно 11,7% и 17,5% на годишна основа.

Ипотеките в морската столица са намалели с 8,8% през третото спрямо второто тримесечие, докато на годишна основа и за деветмесечието постигат ръст от съответно с 9,4% и 11,7%.

Забавянето на пазара на недвижими имоти е видно и в цялата страна с годишен спад на сделките от 0,7% и скромен ръст за деветмесечието от 1%. Спрямо второто тримесечие продажбите на имоти отбелязват ръст от 6,8%. Ипотеките обаче намаляват както на тримесечна, така и на годишна основа със съответно 13,2% и 0,7%.

В 13 града в страната са регистрирани под сто сделки с имоти през третото тримесечие, като на дъното са Ивайловград (19), Трън (32), Златоград и Крумовград (39), сочат още данните на Агенцията по вписванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Ами мисли. Висока инфлация, ограничаване на доходите, ограничаване на инвестициите, тия имоти нали се купуват с пари. Като поскъпне всичко и ти остават все по малко пари, съответно и падат цените на жилищата. Самите жилища поскъпнаха в годините от 2015 до сега 2018 та, когато нямаше чак такава инфлация,. Поскъпването е пъти над тази инфлация и тя вече е акумулирана в цените им. Поскъпнта ли още от сега, пукането на балона ще е още по болезнено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
пасъм
преди 5 години
Някаква логика, че при увеличение на инфлацията цените на НИ ще падат ли долавям ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
al64ad
преди 5 години
търпение и "кеш под ръка"......темпото на повишение на лихвата от ЕЦБ ще е по -бързо от очакваното ....гледам запритеснили са се някои анализатори за Италия и Гърция...:) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 5 години
В София, както и в големите градове Плоедив, Варна и Бургас цените на жилищата са извратено високи. Имотния балон е надут до пръсване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още