Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Брокери: Цените на имотите растат, но броят на сделките е доста колеблив

Увеличават се купувачите, които вземат жилища на 100% с кредит, предупреди Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти

Брокери: Цените на имотите растат, но броят на сделките е доста колеблив

Снимка: Pixabay

Няма балон на пазара на недвижимите имоти, по-скоро очакваме успокояване. Това е мнението на на Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, изказано в БТВ.

„Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват, но ръстът на броя на сделките е вече доста колеблив. В някои градове има спад, а в някои – лек ръст. Еуфорията от последните три години, когато всяка година имахме едновременен ръст и на цените, и на броя на сделките като че ли вече е зад нас”, отчете той.

По думите му сега цените са на нивото или малко по-ниско отпреди 10 г. Едновременно с това доходите в този период се повишиха между 30-40% и продължават да растат, допълни Павлов. 

Според него купувачите имат повече изисквания към имота, който търсят.

Още по темата

Изискванията на купувачите

„Благодарение на сериозния ръст на новото строителство вече има повече оферти, които трябва огледате, преди да вземете решение. Цените са доста високи, така че купувачите са изправени пред важен избор – дали да купят по-малко жилище с бюджета, който имат, или да отидат в по-евтин квартал, където да вземат жилище с големината, която търсят”, посочи Павлов.

По думите му броят на хората, които вземат заем, за да купят имот, се увеличава всяка година. „Вече хората, които купуват с кредит, са значително повече като дял спрямо тези, които купуваха с кредит преди 10 г. Една от причините са изгодните условия на банките – лихвите днес са 2 пъти по-ниски, отколкото преди 10 г.”, коментира той.

По повод появата на купувачи, които вземат имот 100% с кредит Павлов заяви, че това е опасна тенденция и трябва да има рестрикции.

„Това са хора, които нямат достатъчно капитал, за да се включат в такава сделка, и вземат и ипотечен, и потребителски кредит, за да успеят да я финансират”, подчерта той.

Идва ли краят на ниските лихви

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов каза в студиото, че вероятно се задава краят на няколкогодишния период на тези на практика нулеви лихви. Според него това не е нормално положение, което може да бъде устойчиво в дълъг период от време.

„Парите имат цена, отложеното потребление има своята цена и няма как в дългосрочен план да останат в това положение”, каза Богданов. Прогнозата му е, че още догодина в еврозоната ще започне тенденция за повишане на лихвите, което няма как да не се пренесе и у нас.

По данни на БНБ отпуснатите жилищни заеми до август 2018 г. са 10,15 млрд. лева, като ръстът е от 9,6%.

Какво ще плащаме, ако сме изтеглили кредити при едни условия и те се променят?

Ако в момента средно българинът тегли средно 100 000 лв. за 20 години, при лихва 3,3% месечната вноска му е 570 лв. Ако лихвата се покачи с 0,5 процентни пункта, вноската ще скочи на почти 600 лв., или с 25-30 лв., изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Винаги съветваме хората да смятат, какво би се случило, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт – тоест ако от 3,3% стане 4,3%. Тогава средното месечно плащане ще поскъпне с около 50-60 лв. – до 622 лв.”, даде пример той. "Има разлика как ще поскъпнат вече изтеглените кредити, защото прогнозите за повишение на лихвите ще се отразят за новоотпусканите кредити.”

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (67)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
0
 
2
 
67
Blueberry до: OPASEN
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Когато всички под наем в София изберат покупката какво ще стане с цените на наеми и непродадени имоти? Особено т.нар. "инвестиционни"? Гледай да не пропуснеш този момент, да не си от тъмните прозорци. София не се увеличава та като всички се изшият с една ипотека какво правим с останалите?
0
 
2
 
66
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Вчера ходих на оглед на мезонет в София. След огледа, така или иначе не харесах и не съм коментирал цената, без да съм питал ми намалиха 7к евро. Преди една година това нямаше как да стане.
1
 
4
 
65
OPASEN до: Ivan N.
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Всичко опира да прогнози, защото според мен след 2 години ще има корекция, но тя ще е по-скоро козметична и ще отразява намирането на равновесната точка между търсенето и предлагането - не мисля, че ще е над 7-8 % и то при положение, че до тогава ще има лек ръст от сегашните нива.

Още нещо си мислех преди време, а и сега се присетих - какво ще стане, ако Евро-зоната реши да ни приеме?? ;-))
За сега се дърпат, но това е логичен процес, който може да се случи в близките години!

Друго … защо минималната заплата започна да расте устремно ( вижте статистиката! ), което пък бута всички заплати нагоре?! Цените също се вдигат и те с добро темпо... Дали пък не се правят стъпки към това да влезнем в Евро-зоната, защото това са стъпки към изравняване на стандартите!

Дори да пренебрегнем Евро-зоната, вдигането на заплатите води до … увеличаване на цените на имотите!!!

И на края едно уточнение - в момента не е добре да се купува инвестиционен имот, а имот за себе си, за живеене в него!!
Това може би е важно уточнение :-))
0
 
2
 
64
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Съжалявам за грешките, но пиша от мобилно устройство, а платформата на Инвестор не е много удобна в такива ситуации :)
1
 
2
 
63
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Лично аз в момента не бих посъветвал когото и да било да си купи имот. При средна цена за месечен наем в София от 600лв, това прави 7200лв на година, а именно около 21600лв за 3г. Според някъде 2-3г. ще трябват на имотния пазар за 15-20% индексация надолу в цената. През този период от време не е зле да се събират парички за по-висок процент самоучастие, че да се намали срока на кредита, т. е. лихвите по него. Факт е, че ниските лихвени проценти са примамливи, но те са част от пазарната цикличност. Според мен е по-добре да изтегля 30000 евро по-малко за жилище, но вероятно ма по-висока лихва, отколкото 30 000 евро повече но на по-ниска. Защото след 5г. лихвите вече ще са далеч по-високи, докато оставащата сума по кредита ще си е все така голяма. От друга страна, ако изтегля по-малък кредит на по-висока лихва ще плащам повече на банката до следващия цикъл на кредитни облекчения, когато ще мога да си рефинансирам кредита на по-ниска лихва...

Още от България
Мартин Янев: Изграждането на устойчиви сгради е с 15% по-скъпо, но се изплаща