IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arco Real Estate: Ръстът на цените на жилищата постепенно се забавя

Агенцията отчита спад на запитванията за покупка на имот със 7,1% през четвъртото тримесечие

13:32 | 15.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Каква беше 2018 г.?

През 2018 г. се запази тенденцията от 2017 г. за нарастване на цените, но вече с много по-умерени темпове. Свидетелство за това е фактът, че докато в началото на годината България беше в топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, то в края на година вече заема 12-та позиция. Ако през 2017 г. ръстът на цените беше между 8% и 9%, то в края на 2018 г. той вече е близо 6%.

В съответствие с развитието на пазара на имоти и в резултат на ниските лихви, които достигнаха до 2,9%, ипотечното кредитиране също отбеляза ръст. Целта на основния процент от българските заемополучатели беше постигане на финансиране чрез ипотечен кредит от 85-90% от стойността на придобивания имот, което превръща и нашия пазар в по-рисков по отношение на жилищното кредитиране.

По отношение на жилищните имоти през 2018 г. водещо беше търсенето на апартамент за покупка, като в началото на годината най-търсени в София са били тристайните жилища със средни цени между 100 хил. и 135 хил. евро. В средата и към края на годината купувачите са се ориентирали предимно към двустайни апартаменти, като средните им цени бяха в диапазона между 64 хил. и 70 хил. евро.

Най-търсените квартали са били Кръстова вада, Витоша, Оборище, Лозенец, Малинова долина, Редута и Дианабад. С по-нисък интерес за покупка от клиентите ни бяха районите Банишора, Люлин, Зона Б-5, Слатина, Свобода, Орландовци, Студентски град и Западен парк.

Освен търсене на апартаменти се забеляза и повишено търсене на къщи, както и завишен интерес при търсенето на парцели в средата и особено в края на годината. Основно беше търсенето на парцели за къщи, а най-слабо беше търсенето на многостайни апартаменти, мезонети, етажи от къщи.

През изминалата 2018г. най-активно беше предлагането в районите Витоша, Малинова Долина, Бъкстон, Гео Милев и Кръстова вада.

При ваканционните имоти в началото на годината се наблюдаваше повишен интерес на чужденците към закупуване на недвижими имоти по Черноморието – основно англичани, рускоговорящи, като голяма част от тях постоянно живеещи в Германия, украинци и българи. Предлаганите за продажба имоти бяха основно двустайни апартаменти със средна квадратура от 67 кв.м и едностайни със средна квадратура от 40 кв.м. В средата и края на 2018г. се забеляза изключително положителна тенденция, а именно засилващият се интерес на българския купувач. Най-голям интерес за покупка на имоти имаше в Слънчев бряг и Свети Влас при търсене на по-луксозни жилища, сочат данните на Arco Real Estate.

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив беше изключително динамичен през изминалата година с ръст на цените на имотите, който до голяма степен се дължеше на засиления интерес на чуждестранни инвеститори не само към жилищния, но и към производствения сектор. През изминалата 2018 година в Пловдив беше регистриран значително по-голям интерес към новопостроени и новостроящи се сгради. Сред предпочитаните квартали за покупка на жилище бяха Кършияка, Център, Каменица и Кючук Париж. Тук отново търсенето на купувачите се концентрираше върху двустайните и тристайните жилища със средна площ от 65 - 100 кв.м и средна продажна цена от 50 хил. евро за двустаен и между 80 хил. и 100 хил. евро за тристаен апартамент. Най-активно предлагане се наблюдаваше при тристайните жилища в кварталите Смирненски, Кючук Париж, Център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
А пък снимката сякаш е от Бомбай. Такива тенекиени блокове има само там - многоетажни гета, населявани от препитаващи се в коритото на Перловската река, където перат, мият, готвят и свещенодействат с ритуали за пречистване на духа на района около Сточна гара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Достоверна информация от агенция за недвижими имоти. Две взаимноизключващи се неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още