IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова иска терени в Борисовата градина да бъдат върнати на Столична община

Кметът е възложила изготвянето на правен анализ на собствеността в Борисовата градина заради неточности в кадастралните регистри, използвани от проектанта

11:08 | 21.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia.org</em></p>

Снимка: Wikipedia.org

Столичният кмет Йорданка Фандъкова иска четири терена в Борисовата градина да бъдат върнати за управление на Столична община, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Става дума за „Кръглото кафене – Кривите огледала“, „Велописта“, „Детски кът – Водното каналче“ и „Трите дансинга“. По нейна заповед през 2017 г. са проверени всички терени на територията на парка, които се стопанисват от дружеството „Софийски имоти“, и сключените договори за наем са прекратени.

„Заданието на плана показва ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г.“, казва се в становището на столичния кмет. „Замените и продажбите на държавни и общински имоти на територията на парка във времето на прехода са тежко наследство, с което трябва да се справим по законов ред, така че да гарантираме целостта на парка и да го освободим от несвойствени дейности“, допълва Фандъкова.

Тя е възложила изготвянето на правен анализ на собствеността в Борисовата градина заради установени неточности в кадастралните регистри, които са използвани от проектанта. Той трябва да изследва съществуващите актове за общинска и държавна собственост и те да бъдат отразени коректно в подробния устройствен план. „За имотите, които са маркирани като „неустановена собственост“ в проекта, Столична община разполага с актове за общинска собственост“, отбелязва Фандъкова.

Тя подчертава, че основна цел на настоящия проект за подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина е да съхрани и опази историческия й вид. Конкурсът за разработване на проекта беше спечелен от дружеството „Ковачев архитекти“, което по думите на Фандъкова е предложило най-консервативния вариант за запазване на парка.

Изработването на плана от арх. Ковачев и неговия екип започна през 2016 г., а проектът беше предаден за разглеждане и обсъждане през 2019 г. Първото обществено обсъждане на проекта се състоя на 15 юни, а вчера беше крайният срок, в който граждани можеха да внасят становища и възражения по него. След последното обществено обсъждане, планирано за 26 юни, всички изразени мнения ще бъдат изпратени в обобщен вид на проектантите в НАГ и на ресорните комисии към Столичния  общински съвет, за да се прецени кои от тях да бъдат включени в проекта. Накрая коригираният проект за ПУП на Борисовата градина ще бъде подложен на гласуване в Общинския съвет и ако бъде приет, ще има силата на действащ закон за управлението и стопанисването на най-големия парк в София.

Фандъкова отново посочва, че е против възстановяването на Климатичното училище и предлага теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина. Тя настоява Конната база и базата на „Спортна София“ да се запазят на сегашните си места, вместо да се местят на нови терени в парка, и да не се допуска ново строителство на сгради за създаване на „Музей за зелена памет“ на мястото на автокъща „Капитолия“. Столичният кмет подкрепя предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата.

Фандъкова предлага още да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона „Кривите огледала“ в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща „Капитолия“. Самата автокъща според нея трябва да бъде премахната от Борисовата градина. Тя е против застрояване в имота на бившия ресторант „Тенекиите“ и създаването на нови паркови оси при Обелиска и от стадион „Юнак“ към Розариума и не подкрепя предложението за изграждане на атракционна железница на част на участък от съществуващата жп линия.

Столичният кмет настоява още в специфичните правила и норми да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения. Според нея те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ. Тя иска също да се преосмисли подлеза при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия, тъй като според нея вкарването на пешеходното движение в подлез ще затрудни придвижването на пешеходците.

Фандъкова иска също подобряване на структурата на веломрежата в парка и да се проучи възможността на мястото на предвидените с плана пасарелки с ограничен до техническия им минимум размер да се появят по-широки и съвременни преминавания с подходящи наклони, за да се осигури както преминаване на пешеходци и велосипеди, така и пространствена връзка на територията на Борисовата градина с околните квартали.

Столичният кмет предлага и да се обмисли възможността за разширяване на обхвата на плана, като се присъедини и територията около река Аджибарица, граничеща с парка, която попада в плана на жилищния комплекс Дианабад.

Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти България виж още

Коментари

Финанси виж още