IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arco Real Estate: Ръстът на цените на жилищата у нас е на предела си

Проблемът с надценените оферти се усеща най-силно на вторичния пазар, посочва компанията за имоти

17:30 | 18.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Продължава търсенето на къщи в близост до София в ниския ценови клас. Сделките с подобни имоти се осъществяват трудно, тъй като купувачите имат множество изисквания, а тези имоти обикновено са с неизрядни или дори липсващи документи и затова се предлагат на по-ниски цени.

Arco Real Estate отчита застой при търсенето на парцели за строеж на жилищни и бизнес сделки, като запитванията са редки, а реално сключени сделки липсват.

Предлагане

През третото тримесечие на 2019 г. основно остава предлагането на апартаменти. За разлика от миналото тримесечие през настоящото по-голям е делът на предлагането на двустайни жилища в сравнение с тристайните. В дъното на класацията са многостайните и едностайните апартаменти. Предлагането е предимно на монолитно строителство, като по-голям процент от сделките са за имоти ново строителство на етап строеж. Значително по-малко са сделките с панелни апартаменти.

Цените, на които се сключват сделки за монолитни двустайни апартаменти, са в диапазона между 50 хил. и 90 хил. евро или 1000 – 1600 евро/кв.м, като ниският диапазон се отнася за незавършено строителство. Цените варират в зависимост от района и състоянието на имота. Цените на предлаганите тристайни апартаменти са в диапазона между 90 хил. – 145 хил. евро или 950 – 1150 евро/кв.м отново в зависимост от посочените фактори.

Най-активно сред продавачите е предлагането в квартал Драгалевци със средна офертна цена от 1380 евро на кв. м, следван от център с 1600 евро на кв. м, квартал Манастирски ливади-Запад с 1120 евро на кв.м, квартал Малинова долина с 1074 евро на кв. м и Редута с 1040 евро на кв. м.

Много по-ограничено е предлагането на къщи, като сделките са предимно за стари къщи (1960 г. – 1990 г.) в близост до София – Драгоман, Петърч, Бистрица, Банкя.

Пловдив

Във втория по големина град в България повечето клиенти търсят имот за собствени нужди, като има затишие при търсенето на двустайни жилища за инвестиция. При търсенето на имот за собствени нужди предпочитанията са различни в зависимост от стандарта на живот на клиентите. По-платежоспособните предпочитат малки луксозни, бутикови кооперации в близост до центъра на града. Останалата част от клиентите търсят имоти за собствени нужди в нисък ценови диапазон, предимно на етап строеж, като очакванията им са до 65 хил. евро за тристаен и около 40 - 45 хил. евро за двустаен апартамент.

Купувачите се интересуват основно от двустайни и тристайни жилища, а едностайните и многостайните и тук, както и в София, остават по-малко предпочитани. Сделките за покупка на имот се осъществяват предимно с финансиране от банкова институция.

През третото тримесечие на 2019 г. не се наблюдава промяна и при предпочитаните жилищни райони. Традиционно най-желани остават центъра, където цените на кв. м варират между 850 - 1600 евро на кв. м, Западен и Смирненски - 750 - 1050 евро на кв.м.

Най-много сключени сделки в агенцията има в район Южен, като цените на двустайните жилища са в диапазон между 645-985 евро на кв.м, а на тристайните - около 760 евро на кв.м. В останалите райони на града цените на квадратен метър са в порядъка от 650 - 800 евро, като в покрайнините на града са между 480 - 550 евро.

Ваканционни имоти

И през третото тримесечие пазарът на ваканционни имоти остава динамичен.  Най-предпочитани са двустайните апартаменти в диапазона 30 хил. – 45 хил. евро и студията в диапазон 15 хил. – 20 хил. евро. По-слабо е търсенето на тристайни апартаменти, като цените са между 50 хил. – 70 хил. евро. Най-голям процент реализирани сделки в агенцията са с двустайни апартаменти. Клиентите, които закупуват имоти по българското Черноморие, финансират покупките си основно със собствени средства.

Най-желаните локации за покупка на имот по Черноморието са Св. Влас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол и Лозенец.

През третото тримесечие се наблюдава намаляване на цените от някои инвеститори. Този факт, в комбинация с разплащателните планове, които предлагат, допринася за увеличаване броя на реализираните сделки.

От началото на годината до момента продължава положителната тенденция на засилен интерес от българите, които са и най-големият процент от купувачите. Наблюдава се и увеличаване на клиентите от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още