IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Илиев: Финансирането на имоти в строеж продължава за надеждни инвеститори

Ако извънредното положение продължи по-дълго, неминуемо ще има сериозен спад на цените на имотите, прогнозира кредитният консултант

08:31 | 09.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Какъв е съветът ви към потребителите, които сега пристъпват към вземането на ипотечен кредит, и към тези, които вече изплащат такъв?

Съветвам бъдещите кредитоискатели преди всичко да оценят трезво възможностите си и да преценят консервативно каква вноска могат да си позволят. Не е препоръчително вноската по кредита да надхвърля 30-35% от регулярните доходи в домакинството, които се очакват в близките месеци. Повечето банки предлагат 30-35 годишни срокове по ипотечните си кредити, така че може да се избере по-дълъг срок на заема, а в по-добри времена, той да се предоговори в по-кратък или просто да се правят периодични предсрочни погасявания.

Такси за предсрочно погасяване вече не се събират след първата година при жилищните кредити. Сега повече от всякога трябва да заделим настрана и т.нар. „авариен фонд“ – да оставим в банкова сметка около 6 месечни вноски по кредита и разходи за живот в домакинството: „бели пари за черни дни“. И не на последно място: добре е да се проучат няколко варианта за финансиране от различни банки. „План Б“ никога не е излишен. Тук услугите на професионалните кредитни посредници определено са от полза, тъй като те са запознати с пулса на банковия пазар и актуалните промени в условията за кредитиране.

За потребителите, които вече имат кредити, съветът ми е да следят внимателно информацията, която тези дни ще излезе за мораториума. Какви плащания ще се разсрочват и за колко време. Нека хората поддържат комуникация с кредиторите си и да ги уведомяват, ако изпитват затруднения. Банките са гъвкави и решения могат да се намерят и индивидуално. Напомням, че лихви или цели вноски по кредитите няма да се опрощават, а само ще се разсрочват, така че ако не сте особено засегнати от кризата, добре е да продължавате да обслужвате заемите си.

Каква е прогнозата ви за цените на жилищата при оптимистичен и песимистичен сценарий за продължителността на коронавируса и отражението му върху българската икономика?

Не се наемам да прогнозирам продължителността на пандемията. Вярвам обаче, че икономиката има сили да отскочи рязко нагоре след отпадане на извънредното положение и по-важното, след като поръчките за износ „живнат“.

Конкретно пазарът на жилища няма да е сериозно засегнат, ако блокирането на икономиката и извънредните мерки продължат само 2-3 месеца. Хората не са се отказали от плановете си да купуват имоти за жилищни нужди, просто отлагат сделките за времена, в които ще са по-сигурни в доходите си и забавят избора на жилище за след изтичане на извънредното положение, когато огледите на апартаменти и къщи ще са възможни и няма да крият риск за здравето.

При натиснат бутон „Пауза“ пазарът по-скоро ще се характеризира с рязък спад в броя на сключените сделки за имоти през следващите няколко месеца. Ако обаче извънредното положение продължи по-дълго и това доведе до много фалити на бизнеси и трайно увеличение на безработицата, неминуемо ще се стигне и до сериозен спад на цените на недвижимостите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
nradev
преди 4 години
"Инвестицията" в имотитУ умре. Сега се разтягат локуми за заблуда на овцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Надеждните - добре, но какво става с ненадеждните и зеленото? А клиентите на надеждните, ако са се променили обстоятелствата и вече не са надеждни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още