IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Важните стъпки при избора на имот

Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева дава топ съвети за купувачите на недвижима собственост

11:12 | 31.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Покупката на имот е една от най-важните инвестиции, които човек прави през живота си, затова и изборът на „точното“ място трябва да бъде направен посредством внимателен преглед на дори и на пръв поглед най-малките детайли. За съжаление не са малко случаите, в които в стремежа си да се сдобият с мечтания дом, купувачите взимат прибързано решение, отказват оглед на атрактивно жилище, разочаровани от неприемливото отношение на натрапчив брокер. Снежана Стойчева, мениджър на „Imoti.net“, доказан професионалист с 10 годишен опит в проследяването на пазара на имоти, съветва при избор на имот, бъдещите купувачи да обърнат внимание на следните неща: 

Формулиране на ясен бюджет

Във всички случаи първото нещо, което трябва да направите е добре да прецените бюджета си, като предвидите таксите, данъците, сумата за евентуален ремонт и комисионна. За целта най-добрият вариант е да разполагате с 60-70% от необходимата сума. Да закупите мечтания си дом със 100% кредит не е добра идея, освен в случаите, когато месечната вноска е по-малка от наема, който плащате в момента, или на наем, който бихте получавали от този имот.

В търсене на мечтания дом

Ако купувате жилище за лични нужди, е добре да съобразите типа имот с необходимите ви удобства и изисквания, които имате към момента, като същевременно с това предвидите и евентуалните промени, които биха настъпили в близките 3 години. Това включва семейно положение, разстояние до работа, близост до спортни обекти, магазини за бързооборотни стоки, интереси и др. 

В случай, че на по-късен етап планирате да продадете имота, би било добре да се ориентирате в търсенето на имот с потенциал на локацията, с по-голяма площ, тераса/двор, с остатъчна годност на сградата над 20 години.

Имот с инвестиционна цел

Ако купувате жилище с инвестиционна цел - за отдаване под наем, важно е да определите типа наематели, които ще търсите. Това до голяма степен ще ви помогне да определите желаната квадратура, местоположение, удобства и качество на строителството. Също така, цените на имотите растат, но не на всички. Изберете такъв, който ще държи цената си и след 3 години.

Огледи по всяко време 

Имайте предвид, че при избор на жилище голяма роля играе атмосферата и усещането, което ще изпитате още с първата направена крачка в него. За да разберете дали това е „вашето място“ обаче трябва да се направи оглед. Съветът ми е да не пропускате възможности за разглеждане на атрактивни и не толкова атрактивни предложения, тъй като илюстративните снимки могат да ви заблудят – за добро или лошо. Правете огледи дори когато имотът не отговаря на всичките ви изисквания, тъй като съществуват и приемливи, поправими компромиси.

Питайте, търсете и ангажирайте брокера си

В случай, че за търсенето на „правилното място“ сте избрали да получите помощ от брокер на недвижими имоти, е много е важно да знаете, че повечето брокери предпочитат да работят с продавачи, а не с купувачи.С първите сделката е по-сигурна, защото продавачите са по-мотивирани. Купувачите често могат да отлагат покупката, обстоятелствата могат да се променят и др. За да ангажирате брокера, сключете договор с ясен, кратък срок и конкретни параметри. Изисквайте периодично да ви изпращат оферти по определените от вас изисквания - със снимки, видео, виртуален оглед и подробно описание.

Шестите годишни награди в сектор недвижими имоти за 2020 година, които водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net организира, ще отличат най-добрите в бранша от цялата страна в 12 категории. Това е единственият национален форум, който присъжда престижните награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в сектора

Годишните награди на Imoti.net се провеждат с партньорството на Пощенска банка и Национална асоциация на строителните предприемачи. 

Медийни партньори са Investor.bgDnes.bgГрадът Медия Груп и вестник „Строител“.

Повече информация за събитието и как може да се включите до 31 май научете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още