IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyprop придобива всички активи на британския си партньор, включително The Mall

До този момент фондът притежаваше 60% от търговския център у нас чрез британско дружество, а останалите 40% бяха за партньора му в региона PDI Investment

16:20 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: The Mall</em></p>

Снимка: The Mall

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти Hyprop Investments съобщи, че се е споразумял с британското дружество Hystead Limited да придобие и останалите му четири актива в портфейла с имоти в Източна Европа, включващ и търговския център The Mall на бул. Цариградско шосе в София, съобщават местни медии.

Към момента Hyprop притежава 60% от Hystead, а останалите 40% бяха собственост на PDI Investment Holdings, която е партньор на Hystead в региона. Чрез британското дружество Hyprop беше собственик и на 60% от The Mall, а останалите 40% са за PDI Investment.

Ключовите активи, които южноафриканският фонд ще придобие, са мол в Скопие, два мола в Хърватия и The Mall в София. Петият имот на Hystead – Делта сити Подгорица в Черна гора, е в процес на продажба и Hyprop ще запази съществуващия си интерес от 45 млн. евро в актива, съставляващи 60% от стойността му, до финализирането на продажбата.

Сделката ще позволи на Hyprop да поеме пълен контрол върху придобитите имоти от Hystead, като увеличи ефективния интерес на южноафриканския фонд в портфейла с имоти в Източна Европа на групата и насочи икономическия му интерес към придобитите активи, се казва в съобщението. Тя също така ще смекчи експозицията на Hyprop и ще оптимизира капиталовата структура и кредитите на Hystead.

„Сделката е в унисон със стратегията ни за още по-голяма диверсификация на експозицията ни към Източна Европа, като смекчава риска за компанията от по-слабата южноафриканска икономика и ще отговори на някои притеснения, изразени преди време от акционерите“, коментира Морне Уилкен, главен изпълнителен директор на Hyprop.

„Hyprop остава съсредоточена върху създаването на безопасна среда и възможности за хората да се свързват и да имат автентични и значими преживявания, създавайки по този начин дългосрочна устойчива стойност за всички акционери“, допълни той.

Hyprop е убедена, че стратегията ѝ и ключовите приоритети остават релевантни дори в продължаващата пандемия от COVID-19. Вниманието за източноевропейския портфейл остава върху това да се запази доминацията на моловете чрез инициативи за активно управление на обектите и стратегическо преустройство, използвайки експертизата и ноу-хауто от Южна Африка на групата. Фокус остава и върху осигуряването на права за допълнително разширяване на моловете, за да се задоволи търсенето от наемателите и да се завърши рефинансирането или изплащането на дълговете.

След финализирането на сделката за продажбата на Делта сити Подгорица Hyprop възнамерява да ликвидира Hystead, което ще включва изплащането на всички дългове на британското дружество и освобождаването на Hyprop и PDI от всички гаранции в споразумението с акционерите, се казва в съобщението.

Hyprop придоби The Mall през 2017 г. в сделка за 176 млн. евро. През 2019 г. молът беше разширен с прибавянето на още 12 хил. кв. м към площта му и 40 нови магазина. Стойността на инвестицията беше близо 24 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още