IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлена зона ще се изгражда на мястото на кожарския завод "Велур" в Ловеч

Благоевградска фирма е придобила активите на предприятието чрез цесия за дълговете му, но е решила, че не е икономически изгодно да възобнови производството

19:50 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕОРГИ ПАШКУЛЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕОРГИ ПАШКУЛЕВ

Фирмата „Металком Инвест" ЕООД от Благоевград ще изгражда промишлена микрозона на мястото на бившето кожарско предприятие „Велур“ АД в Ловеч.

Това съобщават от Община Ловеч, като се позовават на писмо от 7 март 2022 г. на собственика и управител на благоевградското дружество Иван Давидков, изпратено до местната администрация.

„Металком Инвест“ чрез цесия е изкупила дълговете на „Велур“ АД заедно с учредените обезпечения.  Досега фирмата е инвестирала около един милион лева, като е погасила дълга и е осъществила административно-юридически процедури за придобиване на активите.

Първоначално намеренията на компанията са били да оздрави финансово предприятието, като му даде възможност да възобнови производствената си дейност. След обстоен анализ на потенциалните пазари, технологичното оборудване и суровинните източници за старата производствена дейност на „Велур“ (обработка на кожи и конфекциониране на изделия от кожа) е решено, че възобновяването на производството е икономически неизгодно и практически невъзможно.

Тъй като сградният фонд е в много лошо състояние, ще се пристъпи към събаряне и разчистване на полуразрушените и опасни постройки. На втория етап ще бъдат ремонтирани покривите и част от фасадите на останалите сгради с цел подобряване на тяхната функционалност.

Предвижда се да бъдат обособени малки парцели с подходяща инфраструктура. Идеята е да се даде възможност за отдаване под наем или закупуване с цел бизнес. Това ще придаде не само нова функционалност на сега пустеещия сграден фонд и терен, но и потенциал за разкриване на нови работни места и подобряване на градската среда.

Идеята е да се изгради  комплекс „Велур", предлагащ за закупуване парцели от 1000 до 2000 кв.м, които да имат транспортен достъп чрез съществуващите вътрешни пътища. По този начин, съобразявайки се с изискванията на Закона за устройството на територията, в този район ще се създаде нова промишлена микрозона - комплекс от малки и средни фирми, които развиват производство, търговия или услуги.

„Металком Инвест“ е основана през 1992 г. В последните години дружеството е основен доставчик на „Пътни битуми“, „НИС – Нефтена индустрия Сърбия“, рафинерия Панчево, „Хеленик Петролеум“, Гърция, и „БРОД“, Босна и Херцеговина.

Основни дейности на фирмата са търговия с черни метали и производство на арматурни заготовки, търговия с пътни битуми и производство на асфалтови смеси.

Дружеството притежава и асфалтова база в землището на с. Долна Диканя, Радомир, както и произвежда и бутилира безалкохолни напитки, както и минералната вода „Предела“. Компанията също така е построила и продава ваканционни жилища по Черноморието – в Св. Влас и Несебър, и притежава хотелът „Нептун бийч“ в Слънчев бряг.

През миналата година частен съдебен изпълнител обяви за продан имуществото на "Велур" АД заради запори, наложени от Националната агенция за приходите (НАП) и Община Ловеч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още