IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България са ускорили спада през последното тримесечие

Най-силен ръст на цените за периода е отчетен в Латвия, а най-силен спад - в Испания и Румъния, според Евростат

08:55 | 12.04.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в България са ускорили спада през последното тримесечие

Цените на жилищата в България са ускорили спада през последните три месеца на миналата година след няколко тримесечия, в които темповете на понижение се забавяха, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Хармонизираният индекс на цените на жилищата, изчисляван от евростатистиката на базата на националните данни, е регистрирал годишно понижение от 1,3% в периода октомври-декември 2012 г., след като през предходното тримесечие регистрира спад от 1,6%.

На тримесечна база индексът се понижава с 1,7%, след като през третото тримесечие регистрира спад от само 0,1%.

Подобна тенденция се забелязва още на пазарите в Унгария, Словакия, Словения, Италия и други страни, както и за Европейския съюз (ЕС) като цяло.

За целия ЕС хармонизираният индекс на цените на жилищата се понижава с 1,4% през последните три месеца на миналата година спрямо същия период на предходната, а спрямо предходното тримесечие е измерено намаление на цените от 0,7 на сто.

В еврозоната като цяло се наблюдава опит за забавяне на ценовия спад, като през последното тримесечие е регистрирано понижение на индекса от 1,8% на годишна база спрямо 2,2% през предходното. Спрямо третото тримесечие индексът се понижава с 0,5 на сто спрямо спад от 0,7 на сто през предходните три месеца.

Най-голям ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. е измерен в Латвия (9,8%), Естония (5,8%) и Малта (5,4%), а най-голямо понижение – в Испания (12,8%), Румъния (9,1%) и Словения (8,8%).

Спрямо предходното тримесечие най-силно са поскъпнали жилищата отново в Латвия (4,2%), както и в Малта (2,1%) и Люксембург (1,6%), а най-силно понижение на цените е отчетено в Румъния (7,9%), Словения (3,5%) и Унгария (2,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
avramcho
преди 11 години
RE:Практиката показва, обаче ,че масата хора, като цяло изпускат подходящият момент. От чиста алчност естествено. От същата сляпа алчност един куп хора се набутаха с имоти преди години, като се надяваха, горките, да си удвоят бързо парите.Тогава също не успях да спра реката с шепи.... Но поне натрих носа на много всезнайковци с иначе досадното "казах ли ти".===================================А сред като знаеш опустошителната сила на човешката Глупост - Защо се опитваш да даваш НЕпоискани Добрини ??Остави ги , срещу тях има обратен Интерес - те работят за Продавачите !За един Сватба - за други Брадва ;)Човешката Глупост е по-стара от Стария Завет - Глупостта движи света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 11 години
Пазара ще се раздели на две .Повечето ще са залежал *** ,който никой не иска да купи и за 200Е квадрата. Останалите 10 % ще са лукс , за обслужване на капитали и ще са доста надценени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
nesduhan_trader
преди 11 години
Река с шепи не мога да спра. Надъхвайте се, чакайте нов срив на имотите. Процеса е съшия като при балона отпреди няколко години, само че е с обратен знак. Част от вас, които са наясно с това, което става имат шанс да изберат подходящи цели и да инвестират на имотния пазар тази година с голяма печалба в дългосрочен план. Разбира се, ние не знаем кога лудостта ще спре и тенденцията ще се започне да пъпли към другата крайност. Знам само че в дългосрочен план, днешните нива на имотите ще бъдат надминати стабилно.Това не означава, че няма да успеете да изчакате още по-подходящ момент и още по-ниски цени тази година. Практиката показва, обаче ,че масата хора, като цяло изпускат подходящият момент. От чиста алчност естествено. От същата сляпа алчност един куп хора се набутаха с имоти преди години, като се надяваха, горките, да си удвоят бързо парите. Тогава също не успях да спра реката с шепи.... Но поне натрих носа на много всезнайковци с иначе досадното "казах ли ти". Пр вечер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 5
albobo76
преди 11 години
Не искаш, ама никой не те пита и няма и да те пита. Всико което трябва и не трябва да правиш е вече решено за теб, вместо теб. Умиране има, отърваване няма - да живее демокрацията, т.е. бюрокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Още по тематаИ според Евростат цените на жилищата в България забавят спада---------------------------------------Цените на жилищата в България са ускорили спада през последното тримесечие---------------------------------------За n-ти път, казвам Еврочиновниците са едни тунеядци, целия ЕС опоскаха, аз не искам да плащам заплата на държавни служите на ЕС, защото ЕС не е ДЪРЖАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 4
albobo76
преди 11 години
Безработицата е само една от многото причини цените на имотите да падат. Фундамента като цяло е много слаб, балонът още не се е свил напълно и ако трендът се запази аз очаквам спад от още 50-60% в реални стойности. Мнението си е лично мое и всеки има право да е несъгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Хайде бе, нали брокери прогнозираха, че ще се вдигат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 6
studioaa
преди 11 години
Спадът едва ли може да бъде преодолян при положение, че безработицата непрекъснато расте, въпреки сезонния фактор. Цените на имотите са обратнопропорционални на нивото на безработицата, а тя върви само нагоре в последните 5 години и няма никакви изгледи да се промени тенденцията следователно цените ще трябва да се гмуркат дори под въображаемото за брокерите дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още