IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно начало на годината за пазара на търговски имоти в Европа

Инвестициите в този сегмент от пазара са нараснали с близо 60 на сто на годишна база през първото тримесечие

13:21 | 24.04.13 г.
Силно начало на годината за пазара на търговски имоти в Европа

Тази година започна силно за инвестиционния пазар на търговски имоти в Европа, сочат данни на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle. За първото тримесечие общата активност в този сегмент от пазара възлиза на 5,1 млрд. евро, което е с близо 60% над нивата от миналата година.

Ръстът се дължи на засилените инвестиции в търговски центрове, които са се увеличили с 85% на годишна база до близо 4 млрд. евро - доказателство за продължаващото търсене на този тип продукти.

Най-ликвиден е пазарът във Великобритания, на който се падат близо 40% от инвестиционната активност в този сегмент. Въпреки че отчасти това се дължи на броя на висококачествените търговски центрове, излезли на пазара, апетитът за най-добрите второстепенни обекти също се подобрява благодарение на комбинацията от продължаваща липса на първокласни запаси и конкурентното ценообразуване.

Сред големите сделки, сключени през периода, са покупката на Grosvenor Shopping Centre Fund от F&C REIT Asset Management за 254 млн. паунда и придобиването на Midsummer Place от Intu Properties за 250 млн. паунда.
Липсата на първокласни имоти ограничава обема на инвестициите на пазара във Франция и Германия, вследствие на което наред с Великобритания най-високите инвестиционни обеми са регистрирани в Скандинавските страни и Русия.

Сред значимите транзакции за периода са продажбата на втория по големина търговски център в Дания Rosengardcenteret, който бе придобит от ECE за около 400 млн. евро.

В Русия пък една от най-емблематичните сделки за първото тримесечие е тази за Metropolis в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още