IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Библиотека и болница в мола, или рецепти за оцеляване на търговските центрове

Заради сериозния ръст на онлайн търговията шопинг центровете всячески се опитват да привлекат и задържат клиентите си

10:40 | 18.03.13 г. 2
<p>
	Инвеститорите в молове и търговците имат все повече притеснения за оциляването си на бурния пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите в молове и търговците имат все повече притеснения за оциляването си на бурния пазар. Снимка: Ройтерс

Заради непрестанното разрастванане на онлайн търговията моловете в Европа всячески се опитват да привлекат и задържат клиенти, като предлагат услуги, които онлайн магазините не могат да усигурят – от медицински грижи до гишета на администрацията, пише Ройтерс.

Експерти, които участваха на традиционното изложение MIPIM в Кан, Франция, се обединиха около мнението, че търговските центрове по-скоро трябва да се превърнат в обществени центрове, за да не се присъединят към списъка на провалилите се проекти.

Ритейл революцията обаче така или иначе облагодетелства логистиката и специалистите виждат огромен потенциал на пазара на логистични площи, тъй като все повече покупки достигат до крайната си цел с помощта на куриери.

„Дните на чистите молове са преброени“, коментира Дейвид Робъртс, главен изпълнителен директор на архитектурното студио Aedas.

„В следващите 20 години магазините, които продават книги и DVD-та, ще бъдат заменени от уеб сайтове, които да предоставят на хората основание да отидат в мола, за да посетят арт галерии, образователни центрове или пък да си направят спа процедури“, посочи той.

Флоренсио Бекар, фонд мениджър на специализирания в търговските центрове инвестиционен фонд на CBRE, каза, че наскоро са купили мол в Германия, един от големите плюсове на който е ... медицински център.

„Веднъж в един бразилски мол видях клиника, където отивате, регистрирате се и те ви уведомяват, когато са готови да ви приемат. Докато чакате обаче можете да си напазарувате“, коментира той.

CBRE Investors, която управлява търговски активи в Европа за около 14 млрд. евро, притежава и мол в южната част на Швеция, където има библиотека, както и изнесен офис на местната общинска служба.

„Повечето инвеситори в шопинг центрове е добре да се ориентират и да започнат ранни преговори с такива наематели, както и по-рано да привлекат големи и основни наематели-търговци“, каза още Бекар.

Собственици на молове, сред които Land Securities, Intu, Westfield и Klepierre, масово увеличават броя на ресторантите и кината, за да убедят търговците да останат по-дълго. Освен това те предлагат промоции и схеми за лоялните посетители, които установяват чрез мобилните им телефони.

Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Нямам такива наблюдения за САЩ. По-скоро изкуствени фалити/ банкрути и пак наново.А иначе моловете си бяха грешка, но това беше начина да се изгони българина от България, като му се вземе хляба!На ви една Европа сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Ogibogi
преди 11 години
Нас не ни интересува, как, защо и кога ще се спасяват молчетата...те отдавна са изпрали парите на ошфорки и фондове, източили са и ДДС от държавата (всеки го знае, но НАП мълчи)...ако искат и паркинги да ги правят...не са нужни...в САЩ тече обратна на България експанзия за търговски площи, като се затварят молове и се правят средни и големи магазин в квартали и зони от големите вериги. Но ние тук сме назад с 40 години и още се намират разни икономисчета с дипломи от преписване да кажат, че са ни малко търговските площи в най-бедната държава с най-ниските заплати в ЕС и Европа като цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още