IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Библиотека и болница в мола, или рецепти за оцеляване на търговските центрове

Заради сериозния ръст на онлайн търговията шопинг центровете всячески се опитват да привлекат и задържат клиентите си

10:40 | 18.03.13 г. 2
<p>
	Инвеститорите в молове и търговците имат все повече притеснения за оциляването си на бурния пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорите в молове и търговците имат все повече притеснения за оциляването си на бурния пазар. Снимка: Ройтерс

По-скептично настроени експерти обаче не смятат, че дори преориентирането на моловете в посока обществени центрове ще спаси някои от тях.

Очакванията им са 90% от ръста в търговията на дребно на основните европейски пазари – Великобритания, Франция и Германия, в периода 2012 – 2015 г. да дойде от онлайн продажбите.

Специалисти препоръчват моловете да станат част от пространства със смесено предназначение – жилищни комплекси, офиси или част от открити пространства, където много хора прекарват свободното си време.

Има начин също така търговските центрове да „превземат“ и онлайн търговията и самите те да се превърнат във водещи брандове, а през сайтовете си да предлагат допълнителни услуги, като например запазване на паркомясто онлайн, резервация в някой ресторант и други подобни.

Други експерти препоръчват магазините да станат по-големи и да ангажират клиентите по всякакъв възможен начин докато пазаруват, да се превърнат в атракция, която да „глези“ всички сетива на клиента.

И докато търговци и инвеститори в молове се борят да намерят отговорите, които да им гарантират оцеляването на бурния пазар, всички са единодушни, че действително логистиката се възползва най-много от промяната в навиците за пазаруване.

Всеки допълнителен 1 млрд. евро от онлайн продажби е довел до средно допълнително търсене на около 72 хил. кв. м складови площи на основните пазари - Великобритания, Германия и Франция, през последните пет години, сочат изчисления на ProLogis.

Потенциалът на логистичния сектор се доказва и от интереса на водещи суверенни фондове. Норвежкият и китайският суверенни инвестиционни фондове наскоро инвестираха в логистичния сектор, а Brookfield – най-големият собственик на офиси в Долен Манхатън, също прави опити да навлезе на пазара на логистични имоти.

Доходността на логистичните имоти също отразява високия интерес – качествените активи в сегмента могат да донесат 6-7% възвръщаемост срещу 4-5 от качествените търговски центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Нямам такива наблюдения за САЩ. По-скоро изкуствени фалити/ банкрути и пак наново.А иначе моловете си бяха грешка, но това беше начина да се изгони българина от България, като му се вземе хляба!На ви една Европа сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Ogibogi
преди 11 години
Нас не ни интересува, как, защо и кога ще се спасяват молчетата...те отдавна са изпрали парите на ошфорки и фондове, източили са и ДДС от държавата (всеки го знае, но НАП мълчи)...ако искат и паркинги да ги правят...не са нужни...в САЩ тече обратна на България експанзия за търговски площи, като се затварят молове и се правят средни и големи магазин в квартали и зони от големите вериги. Но ние тук сме назад с 40 години и още се намират разни икономисчета с дипломи от преписване да кажат, че са ни малко търговските площи в най-бедната държава с най-ниските заплати в ЕС и Европа като цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още