IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на логистични имоти в Европа продължава да отчита стабилни резултати

Активността обаче намалява заради рецесията в еврозоната и песимистичните прогнози за икономиката

10:08 | 09.05.13 г.
Пазарът на логистични имоти в Европа продължава да отчита стабилни резултати

Пазарът на логистични имоти в Европа през първото тримесечие на тази година продължава да отчита стабилни резултати, посочва се в анализ на Jones Lang LaSalle, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Германия отново е най-активният пазар на Стария континент, докато Испания е единственият пазар с растеж. Броят на завършените проекти намалява, но площта на обектите в строеж - 6 млн. кв. м, е най-високата от 2008 г. насам, което е доказателство за увереността на инвеститорите в сектора.

Търсенето от страна на наемателите остава стабилно на годишна база благодарение на продължаващата адаптация на глобалната верига на предлагане, базирана основно на разрастващия се сектор на електронната търговия.

През първото тримесечие на тази година са усвоени общо 2,9 млн. кв. м логистични обекти с площ от по над 5 000 кв. м. всеки.

Активността намалява с 21%, но продължава да е малко под средните нива за периода за последните 5 години, който включва годините на бума (2008 и 2011 г.). Забавящата се активност обаче е показател за все по-силната предпазливост на наемателите на фона на песимистичните прогнози за икономиката в еврозоната.

Само два пазара отчитат ръст на обема на усвоените площи през първото тримесечие: Германия с увеличение от 38% спрямо изключително слабото последно тримесечие на миналата година и Испания с 13%, където наемателите продължават да се възползват от благоприятните условия на пазара, за да се преместят в по-модерни сгради.

"Фирмите се разкъсват между необходимостта да реорганизират логистичните си мрежи, за да отговорят на променящото се потребителско търсене, дължащо се основно на засилването на онлайн продажбите, и нуждата да управляват разходите си и наетите площи на фона на слабия икономически растеж", коментира Пол Бетс от Jones Lang LaSalle.

"Това води до по-тежки преговори и по-дълъг процес на вземане на решения. На фона на икономическата несигурност, надвиснала над европейските пазари, очакваме обемите на усвоените площи в най-добрия случай да останат без промяна през 2013 г.", прогнозира експертът.

По отношение на наемите на логистичните имоти през първото тримесечие на тази година те са без промяна на всички пазари с едно изключение: Москва, където при първокласните обекти те нарастват с 3,7% благодарение на продължаващото силно търсене в комбинация с ниските обеми на свободни модерни сгради.

Според Jones Lang LaSalle през 2013 г. ръстът на наемите на първокласни площи в сегмента ще остане ограничено на някои пазари, а на други се очакват и спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още