IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Иран подкрепят бума при търговията с недвижими имоти

За две години цените на имотите в Техеран са се утроили и квадратен метър се търгува за над 5,5 хил. долара

14:05 | 11.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Санкциите срещу Иран подкрепят бума при търговията с недвижими имоти

Международните санкции срещу Иран поставят икономиката на страната на колене, но в същото време апартаменти, на стойност милиони долари и оборудвани с най-модерните мебели и уреди, се търгуват с успех в столицата Техеран.

От 2011 година западният свят наложи санкции при търговията с петрол и върху банковия сектор на Иран. Така много от богатите иранци решават да защитят активите си, купувайки недвижим имот в собствената си страна, отбелязва Reuters.

„Само допреди две години имаше устойчив ръст, но след това пазарът полудя”, коментират те. За тези две години цените са се утроили – квадратният метър в Техеран вече се продава на цена от 200 млн. риала или 5,5 хил. долара, допълва местен анализатор, пожелал анонимност. Както много иранци заради политическата обстановка в страната и той не желае името му да бъде видяно в международна медия

Данните бяха потвърдени и от инвеститора в недвижими имоти Хуман Бина, който коментира, че цените на имотите са се вдигнали драстично в последните месеци. Това е станало факт след персийската Нова година – 20 март.

Производството в страната се свива, безработицата расте, а Международният валутен фонд прогнозира, че Иран ще запише спад на икономиката си в рамките на 1,3% през тази година. На фона на това много от иранците решават да инвестират в недвижим имот в опит да защитят имотите си. Освен луксозните имоти, покупки има и на малки апартаменти.

Дори и те обаче са оборудвани с възможно най-скъпите уреди – от климатиците до асансьорите. От най-високо качество са паркетите, дограмата и т.н., макар и цените на вносните стоки да са доста високи. Една от причините е слабият риал.

След ръста през последните две години обаче напоследък сделките намаляват и това притеснява брокерите. Те започват да си задават въпроса дали не са свидетели на нов балон. Вероятно част от причината са предстоящите избори в страната и повечето хора в момента ще се опитат да изчакат и да видят кой ще замести Махмуд Ахмединеджад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
gunnar
преди 11 години
Не е вярно. По БВП изчислен спрямо покупателната способност сме преди тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
panther
преди 11 години
Само между другото - Иран със скапаната от международни санкции икономика има по-висок БВП на човек от населението от нашата прекрасна България. Но коммент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още