IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци купиха дял от сградата на GM в Ню Йорк

Консорциум, воден от бизнесдамата Джан Син, е платил 1 млрд. долара за 40% от небостъргача, с което той стана най-скъпата офис сграда в САЩ

11:56 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	След тази сделка сградата на GM в Ню Йорк вече е най-скъпата офис сграда в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След тази сделка сградата на GM в Ню Йорк вече е най-скъпата офис сграда в САЩ. Снимка: Ройтерс

Група инвеститори, предвождани от китайската бизнесдама Джан Син, са купули 40% дял от сградата на General Motors в Ню Йорк срещу 1 млрд. долара, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Сделката, която е приключила в петък, идва само седмица, след като Shuanghui International Holdings Inc купи американската месопреработвателна компания Smithfield Foods за 4,7 млрд. долара. Според стойността на продадения дял сградата на GM в Ню Йорк вече е най-скъпата офис сграда в Щатите.

Останалите 60% от небостъргача остават собственост на Boston Properties Inc, която заедно с партньорите си плати 2,8 млрд. долара, за да придобие сградата от Macklowe Properties през 2008 г.

В консорциума-купувач, освен Джан Син, участва и компания от Близкия Изток, която за момента обаче не е разкрита, както и бразилска компания. Китайската бизнесдама е участвала в сделката с лични пари, а не с капитал на компанията й Soho China, информират още източниците на агенцията.

Тази седмица пък престои среща на американския президент Барак Обама и китайския президент Си Дзинпин, след която може да се очакват още китайски инвестиции в САЩ.

През последните 4 години китайските инвестиции в сектора на имотите в Страната на неограничените възможности непрекъснато растат, като тенденцията със сигурност ще продължи. Този интерес е от полза за американския пазар на бизнес имоти в САЩ, който продължава да се възприема като сигурна дестинация за инвестиции.

Информационната агенция припомня, че семейството на Джан придоби през 2011 г. 49% от Park Avenue Plaza за приблизително 600 млн. долара. Тя се опита освен това да набере още 800 млн. долара за финансирането на строителството на друга сграда в Среден Манхатън, но проектът засега е замразен.

Бизнес имотите в Ню Йорк възстановиха по-голямата част от натрупаните загуби по време на кризата. През април средните цени бяха с 20% под пиковите равнища, отчетени през 2007 г., посочва още агенцията. Цените на офисите в региона на Ню Йорк са нараснали средно с 25% през април, като в Манхатън е отчетено повишение от 51%.

В момента се водят преговори и за още няколко сгради в Манхатън, отбелязва агенцията. Инвеститорите, освен от офисите, могат да генерират доста добри печалби от търговските площи в сградите. Наемите могат да достигнат три пъти по-високи равнища спрямо наемите на офисите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още