IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Изкупуват" ли китайците Америка?

Китайците, или поне парите им, са добре дошли и дори приветствани в САЩ, но експерти предупреждават за опасност от отлив на инвестиции

09:41 | 27.06.13 г.
"Изкупуват" ли китайците Америка?

Първо бяха японците. Богаташи от Токио нахлуха в САЩ в търсене на луксозни имоти и емблематични сгради от американския пейзаж - от Rockfeller Center в Ню Йорк до Pebble Beach Golf Links в Калифорния, пише New York Times.

Сега, около 25 години по-късно, друга група богати чуждестранни купувачи навлизат с още по-голяма сила на местния пазар на имоти: китайците.

Независимо от бедите в имотния сектор на Япония през 80-те години, когато някои японски инвеститори плащаха за изключително надценени имоти в САЩ, а родината им в крайна сметка пострада от един от най-големите сривове в историята, китайските инвеститори масово навлизат в САЩ.

Онова, което преди две години започна с няколко изолирани покупки, в момента е търсене на суперлуксозни имоти и сделки за милиарди долари. До момента няма страхове, подобни на онези от 80-те години - безпочвеното говорене, че Япония "изкупува" Америка. Напротив, китайците, или поне парите им, са добре дошли и дори приветствани.

Някои експерти предупреждават, че Китай може да се отдръпне бързо, подобно на Япония, ако икономиката на страната се влоши. Напоследък се засилват признаците за забавяне на китайската икономика, но те могат да се успокоят, ако Пекин предприеме мерки за облекчаване на напрежението в местната банкова система и стимулиране на растежа. Много икономисти обаче виждат реални и все по-сериозни заплахи за китайската икономика.

Въпреки това през през последните няколко седмици бяха сключени няколко големи сделки в Ню Йорк. Джан Син, китайски бизнес магнат и главен изпълнителен директор на най-големия строител на бизнес имоти в Пекин, обедини силите си с бразилската фамилия Сафра за закупуването на голям дял от сградата на General Motors в центъра на града. Водещият китайски строител Dalian Wanda Group пък обяви намеренията си да купи луксозен хотел в Манхатън.

Инвеститорите от Китай и Хонконг са втората по големина група чуждестранни купувачи в САЩ след канадците. За момента китайското правителство окуражава инвестициите и дори подпомага финансирането им. Държавната Bank of China вече е най-големият чуждестранен кредитор за сделки с бизнес имоти в САЩ, измествайки големите европейски банки.

Пекин също иска да диверсифицира инвестициите си. Правителството държи американски държавни ценни книжа за над 1 трлн. долара, но тези инвестиции носят ниска доходност, като се имат предвид ниските лихви.

Освен като купувач на бизнес имоти, Китай се оформя и като мощна сила за финансирането на сделки на други играчи. Bank of China поема все по-голяма роля. Китайските строителни компании също се включват в големи проекти за изграждане на бизнес имоти в САЩ. През февруари China Vanke направи първата си инвестиция в Северна Америка, като създаде джойнт венчър с Tishman Speyer за строителството на луксозни апартаменти в Сан Франциско. Друг китайски строител се съгласи да осигури финансиране за проект за 1,5 млрд. долара, който ще превърне 65 акра индустриални площи в Оукланд, Калифорния в крайбрежен комплекс с 3100 жилища.

Някои анализатори твърдят, че китайските пари, наливани директно в недвижими имоти, бледнеят пред средствата, пристигащи чрез частни инвестиции или фондове за имоти. През последните години китайската Държавна администрация за валутен обмен, която управлява резервите в чужда валута, се съгласи да инвестира 500 млн. долара във фонд за имоти за 13 млрд. долара, контролиран от инвестиционната компания Blackstone Group.

Основният суверенен фонд в страната - China Investment Corporation, има преки дялове в имоти, но и инвестира милиарди долари във фондове за имоти, управляванни от големи частни инвестиционни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още