IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Хонконг намаляват

Дългосрочните инвеститори и чуждестранните купувачи за момента се въздържат от навлизане на пазара

12:12 | 25.07.13 г.
Продажбите на жилища в Хонконг намаляват

Обемът на продажбите на жилища в Хонконг през първата половина на 2013 г. се е свил с 32,1% на годишна база,посочва се в доклад на консултантската компания Knight Frank, цитиран от онлайн изданието Property Wire.

За периода от януари до края на юни най-малко сделки са сключени през април, сочат данните на компанията.

Спадът на сделките се дължи на увеличението на гербовия налог от февруари и наредбата за жилищните имоти от април, която изисква фирмите редовно да публикуват актуални маркетингови материали, свързани с продажбата на жилища. От влизането ѝ в сила за продан са обявени по-малко от 500 апартамента.

От Knight Frank обаче смятат, че през следващите месеци на пазара ще излязат повече апартаменти, тъй като строителите ще търсят начини да ускорят продажбите си до края на годината, за да изпълнят годишните си таргети.

Въпреки, че през първото полугодие сделките намаляват, цените остават почти без промяна, посочва се още в доклада.

Дългосрочните инвеститори и чуждестранните купувачи за момента се въздържат от навлизане на пазара, на който преобладават купувачи на първи дом и крайни потребители. "Очакваме поради по-ограничения пул на клиентите годината да завърши с 10% по-малко сделки в сравнение с 2012 г. Цените на стандартните имоти вероятно ще се понижат с около 10%, докато в луксозния сектор очакваме спад с 5%", прогнозират експертите.

Сделките на вторичния пазар през първите пет месеца на 2013 г. са се свили сериозно - с 38,8% на годишна база.

Над 75% от апартаментите, продадени през април, са били малки или със среден размер на стойност под 645 хил. долара, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още