IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете се готвят за разпродажбите на проблемни активи от европейските банки

От 2011 г. насам европейските банки са съкратили балансите си с активи за около 2,9 трлн. евро, според RBS

12:30 | 06.08.13 г.
Фондовете се готвят за разпродажбите на проблемни активи от европейските банки

Частните инвеститори с нетърпение очакват реализацията на възможността европейските банки да бъдат принудени да продадат активи за милиарди евро, за да отговорят на по-строгите изисквания за капиталова адекватност, пише Ройтерс.

От дълго време банките отхвърлят офертите на хедж фондове и инвеститори с частен капитал, желаещи да изкупят техни активи на занижени цени. Причината е страхът им, че продажбата на ниски цени може да удари капиталовата им база.

Но комбинацията от поскъпване на активите през последната година и по-кратки регулаторни срокове за намаляване на задлъжнялостта най-накрая изглежда даде ход на този процес, въпреки че все още има опасност напливът от запаси да окаже отрицателно въздействие върху банките-продавачи.

"Банките вече са по-разумни по отношение на продажбата на активи на приемливи цени на фона на нарастващия натиск от страна на регулаторните органи за капиталовите нива", коментира Дженаро Пучи от кредитния фонд PVE Capital.

"По-рано те не искаха да поемат загуби, но повишението на цените на активите, особено в периферията, направи някои от тях склонни да продават под пазарните цени, за да освободят резервите, отделяни през последните няколко години", допълва той.

От 2011 г. насам европейските банки са съкратили балансите си с активи за около 2,9 трлн. евро, според RBS. По данни на банката само през юни съкращението е с около 500 млрд. евро, като е възможно да предстои съкращение с още 2,2 трлн. евро.

Добрата новина за банките, е че цените на активите сериозно се съживиха. По-малките периферни банки обаче може да не са в толкова добра позиция. "За малките банки ситуацията е подобна на параграф 22: ако продадат активите си под балансовата стойност, те ще регистрират загуба и ще загубят капитал, но ако не продават, нямат да могат да наберат капитал", обяснява Алберто Гало от RBS.

Освен това пазарът може да стане твърде пренаселен, ако големите банки започнат да разпродават активи едновременно, което на свой ред би оказало отрицателен натиск върху цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още