IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eBay - още един шанс за пазара на имоти в Кипър

Собственик на магазин в Пафос предлага имота на търг, след като от години не успява да намери купувач

09:55 | 28.08.13 г.
eBay - още един шанс за пазара на имоти в Кипър

Не е тайна, че пазарът на имоти в Кипър е в криза през последната една година. По официални данни, цитирани от онлайн изданието World Property Channel, през юни цените са паднали с 51% спрямо същия месец на миналата година.

И докато цените вървят надолу за четвърта поредна година, един собственик предприема нови стъпки, за да намери купувач - публикувал е обява в eBay.

Става въпрос за магазин в центъра на Пафос. Построен е през 2009 г. и може да бъде използван като ресторант и търговски комплекс, като разполага и с мазе, лицензирано да работи като бар или нощен клуб.

След като не успява да намери купувач чрез местните брокери, собственикът моли внука си Ник да му помогне да публикува обява за имота в eBay. "Искахме да достигнем по-голяма аудитория онлайн", обяснява 31 годишният Ник, който живее в Манчестър. 84-годишният му дядо живее в Лимасол и се опитвал да продаде имота от доста време.

Той обаче едва ли е уцелил правилния момент. Пазарът на имоти в Кипър изглеждаше розов през 2009 г., но заради финансовата криза цените се сринаха и оттогава продължават да вървят надолу. Местните жители се надяват ниските цени да привлекат чуждестранни купувачи, като възлагат силни надежди на китайците, които са примамени от предложенията за жителство за инвеститори от държави извън Европейския съюз.

През първата половина на 2013 г. обаче продажбите са паднали с 52% на годишна база. Някои брокери смятат, че това се дължи на факта, че купувачите са доста предпазливи, особено китайците, които се оттеглят заради надценяването на имотите от страна на продавачите.

Обявата за комплекса в Пафос гласи, че цената може да се договаря. В момента кандидат-купувачите могат да станат негови собственици срещу близо 1,6 млн. евро, но в текста се посочва, че "ще бъдат разгледани всички разумни оферти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още