IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай се включва в надпреварата за най-голямото летище в света

Планира се към 2030 г. Al Maktoum International да може да обслужва над 160 млн. пасажери годишно

10:58 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пътническият терминал на Al Maktoum International ще бъде открит в края на октомври. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пътническият терминал на Al Maktoum International ще бъде открит в края на октомври. Снимка: Ройтерс

Дубай ще открие пътническия терминал на новото международно летище Al Maktoum International на 27 октомври. Съоръжението първо трябва да премине финална инспекция от местния авиорегулатор, съобщи CNBC

Al Maktoum International е част от мащабния строителен проект Dubai World. През 2010 г. беше открита първата писта, но досега съоръжението се ползваше само за превозване на товари. Сега се открива и първата фаза от аеропорта за обслужване на пътници, като първи ще летят няколко нискотарифни авиокомпании, включително Wizz Air, която вече е подписала споразумение. Водят се преговори и с още три авиопревозвача.

Първоначално летището ще може да обслужва по 5 – 7 млн. пътници годишно. Когато съоръжението бъде напълно завършено към 2030 г. обаче, през него ще могат да преминават над 160 млн. пътници, което ще го нареди на първо място в света.

В това отношение емирството влиза в директен сблъсък с Турция, която вече започна да осъществява проект на стойност 10 млрд. евро за най-голямото летище в света. Изграждането на първата фаза на аеропорта с 6 писти  край Истанбул ще приключи през 2016 г., като тогава капацитетът му ще е 90 млн. пътници. Пълният му капацитет – 160 млн. пасажери, се планира да бъде достигнат през 2020 г.

Al Maktoum International трябва да замени старото летище в Дубай, но все още не е ясно кога това може да се случи. Междувременно старото съоръжение - Dubai International, ще претърпи мащабен ремонт за 7,8 млрд. долара, за да бъде увеличен капацитетът му до 100 млн. пътници към 2020 г.

„Целите ни за растеж обаче не ни позволяват да развиваме повече съществуващото летище, просто няма място за това“, коментира Пол Грифитс, главен изпълнителен директор на Dubai Airports.

И в момента Dubai International е сред най-натоварените транспортни хъбове в света, като в последните години се разрасна значително благодарение най-вече на водещия дубайски авиопревозвач Emirates. Летището е обслужило почти 33 млн. пасажери през първата половина на годината, което е с приблизително 17 на сто повече спрямо първото полугодие на 2012 г.

Dubai Airports очаква до края на годината да бъдат обслужени 65,4 млн. пътници, което би наредило летището непосредствено след Heathrow в Лондон, а към 2015 г. е възможно дори да го изпревари.

Авиацията играе съществена роля за развитието на икономиката на Дубай и се очаква към 2020 г. да допринесе за сформирането на почти една трета от брутния вътрешен продукт (БВП). Засилва се и конкуренцията между авиокомпаниите в региона, като изглежда емирството и Турция ще се борят за лидерската позиция на транспортен хъб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още