IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отваря пътя на банките да налагат възбрани върху жилища

Правителството обмисля план за облекчаване на рестрикциите за отнемане на имоти на длъжници в опит да задоволи исканията на кредиторите

10:29 | 24.09.13 г.
Гърция отваря пътя на банките да налагат възбрани върху жилища

Въпреки че гръцките банки позакрепиха позициите си, след като получиха капитал от спасителните фондове на еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), те все още са изправени пред един сериозен проблем - как да намалят дела на проблемните кредити, който се утрои до 29% за последните три години, пише Bloomberg.

Една от пречките това да се случи е петгодишната забрана банките да налагат възбрани върху имоти, чиито собственици дължат по-малко от 200 хил. евро. Това помогна на хиляди гърци да не загубят жилищата си след настъпването на икономическата криза.

В момента правителството обмисля план за облекчаване на рестрикциите в опит да задоволи исканията на кредиторите. Миналия месец финансовият министер Янис Турнарас заяви, че банките ще имат сериозни проблеми, ако не им бъде разрешено да изземат и продават на търг жилищата на хора, които не погасяват ипотеките си.

"В момента дори хора, които могат да си позволят да изплащат ипотеките си, не го правят", каза в началото на септември заместник-главният изпълнителен директор на National Bank of Greece SA Петрос Кристодулу. "Когато новият закон бъде приет и възбраните бъдат официално разрешени, етиката на тези клиенти ще се възвърне", допълни той.

Инспекторите на международните кредитори на Гърция се завърнаха в Атина вчера, за да направят преглед на напредъка на страната в покриването на условията за отпускането на поредния транш от спасителните заеми. Една от точките в дневния им ред са "лошите" кредити и възможността за провеждане на нови стрес тестове до края на годината, които да проверят капиталовата адекватност на банките и способността им да оцелеят при евентуални неблагоприятни икономически сценарии.

"Тройката" кредитори – МВФ, Еврокомисията и Европейската централна банка, вече отправи критики към мораториума върху възбраните, като заяви, че той възпрепятсва опитите на банките да се справят с проблемните си активи.

Мораториумът върху възбраните за всички жилища с ипотечни дългове на стойност до 200 хил. евро бе въведен през 2008 г., като две години по-късно обхватът му бе разширен, за да бъдат включени и основни жилища с по-висока стойност. П

По време на пика на ипотечния пазар в Гърция размерът на жилищните заеми достигна 81,1 млрд. евро, или над седем пъти повече в сравнение с началото на 2001 г., когато страната въведе еврото. В момента кредитирането е силно затегнато.

Експерти посочват, че банките не биха спечелили кой знае колко от изземането на жилищата на клиентите си, тъй като на търг те биха били продадени на цена, много по-ниска от размера на оставащите задължения. В същото време хората, които загубят имотите си, ще продължат да дължат пари, които не са покрити от приходите от продажбата.

През второто тримесечие на тази година цените на жилищата в Гърция са били с 11,6% по-ниски спрямо същия период на миналата година, сочат данни на централната банка. От пика, отчетен през 2008 г., те са паднали с 31%, като в най-големите градове Атина и Солун понижението е по-голямо спрямо средното за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още