IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки масово преструктурират просрочените ипотеки

Кредиторите не искат да се задръстват с имоти, които да продават на безценица

11:52 | 23.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Гръцките банки масово преструктурират просрочените ипотеки

Гръцките банки, които се сблъскват с нарастващия брой просрочени ипотеки, масово преструктурират проблемните кредити, за да се съобразят с промяната в доходите на кредитополучателите, пише Business Week.

Банките предпочитат да удължават сроковете за погасяване на заемите, да отпускат гратисни периоди на собствениците на имоти за изплащането на главницата до 1 година или да приемат като поръчители децата на кредитополучателите, които в крайна сметка ще наследят имотите.

За гръцките банки налагането на възбрана върху имотите на длъжниците е най-лошият вариант за събиране на дълговете. Освен това кредиторите се опасяват от рязък спад на цените на имотите, ако на пазара започнат да излизат все повече жилища, отнети от банките.

Андреас Атанасопулос, генерален директор на ипотечното кредитиране в National Bank of Greece, подчертава, че като се дава шанс на длъжниците да останат в домовете си, им се дава и най-добрият шанс да погасят дълговете си.

„Най-добрият начин да се справиш с длъжниците е да им дадеш време и да им помогнеш да си изплатят кредитите“, коментира Атанасопулос.

В момента банките в Гърция нямат и особен избор как да се справят с длъжниците по ипотеки, коментира изданието.

През 2010 г., когато страната получи спасителна помощ за първи път, правителството в Атина временно забрани налагането на възбрани върху единствени за домакинствата жилища, които са натрупали дългове до 200 хил. евро.

Временната мярка беше на два пъти удължавана и поне засега се предвижда да действа до края на 2013 г.

Необслужваните ипотеки в Гърция, където безработицата чупи нови рекорди всеки месец, през първото тримесечие на годината достигнаха 17,2% от отпуснатите ипотечни кредити, показват данни на централната банка на страната.

Вчера гръцкият в. Етнос съобщи, че някои банки в страната обмислят крути мерки за решаването на проблема с просрочените ипотеки, сред които е и удължаването на техния срок до 90 години, както и значително понижаване на вноските, съобразно доходите на кредитополучателите.

Предвижда се кредитите да бъдат предоговорени наново, когато гръцката икономика се върне към растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
mick
преди 11 години
То хубаво като идея, но трябва банките да имат пари. Интересно, дали преструктурираните кредити се водят - проблемни? И така не е нужно да се заделят провизии? Щото се получава интересно, банката ако обяви преструктуриране, проблем няма, но ако обяви че даден кредит е лош, трябва да заделя провизии. Та се пита, защо да не направи банката всички кредити - преструктурирани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 11 години
Правят им реверанси на гърчетата а не казвате тука ГРЪЦКИТЕ банки как БЕЗЧИНСТВАТ с българските семейства и не правят никакви реверанси нито с лихвените нива нито със сроковете за плащане.За справка Ясен Ягодин и кака Ви Петя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още