IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните власти в Китай и правителството в спор за жилищния пазар

Докато централизираната власт се опитва да охлади сектора, градовете се опитват да подкопаят кампанията за ограничаване на цените

12:07 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Недовършен жилищен комплекс в континентален Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Недовършен жилищен комплекс в континентален Китай. Снимка: Ройтерс

Пристрастени към средствата, които получават от продажбата на земя на строители, китайските градове се опитват да подкопават многогодишната кампания на правителството да ограничи жилищните цени, пише Bloomberg.

Сделките с общинска земя за жилищно строителство по площ са нараснали с 26% през първите 8 месеца на годината спрямо същия период на 2012 г., според данни на China Investment Securities. Средната цена на кв. м е скочила с 43%, което е увеличило приходите на общините с 80% до близо 133 млрд. долара.

Местните власти разчитат силно на приходите от продажбите, за да погасяват дълговете си, особено на фона на забавянето на темпото на икономически растеж. Строителите наддават и повишават цените, защото търсенето от страна на купувачите на жилища остава силно. Този цикъл увеличава стойностите на имотите, което още повече усложнява задачата на премиера Ли Къцян да предотврати евентуални социални безредици поради липсата на достъпни жилища на фона на мащабната му програма за урбанизация.

Правителството се опитва да охлади жилищния пазар от април 2010 г., след като предходната година цените скочиха с 14%. Последните мерки, въведени от предшественика на Ли, Уън Дзябао, през март, включваха изисквания за по-висока първоначална вноска и лихви за ипотеките за второ жилище в градовете с "прекалено бързо" покачване на цените.

Оттогава Ли не е предприемал допълнителни стъпки, тъй като иска да постигне контрол върху цените без това да повлияе отрицателно върху икономическия растеж на страната, който се забавя. В същото време той твърди, че урбанизацията е "огромният двигател" на бъдещата икономика на Китай - кампания, която изисква достъпни жилища за милионите китайци, местещи се от селските райони в градовете.

Задачата му става още по-сложна, тъй като китайците продължават да купуват имоти. Строителите пък продължават да купуват все повече и повече земя, за да задоволят търсенето. Средната цена на парцелите за нови проекти е скочила с 23%. Това е добра новина за местните власти, които са под все по-силен натиск да погасяват дълговете си. 

Средната начална цена на търговете за парцели за жилищно строителство, определяна от местните власти след консултация с фирми, оценяващи земята, е скочила със 16% спрямо миналата година до 212 долара/кв. м през първите осем месеца на тази година, според данни на SouFun Holdings Ltd. При промишлените парцели увеличението е с 8%.

Новите парцели за жилищно строителство, предлагани за продан в 300 китайски градове, са се увеличили със 17% през миналия месец на годишна база. Цените им са с 43% над миналогодишните нива и надхвърлят първоначалната цена средно с 25%.

През май 2011 г. поземленото министерство въведе изисквани всички провинции и градове да се отчитат за търговете на парцели, при които продажната цена надхвърля първоначалната с над 50%. Регионите върнаха данни за 115 подобни транзакции през второто тримесечие или с 51% повече спрямо предходните три месеца. При тези парцели цената на продажбата е била средно със 142% над първоначалната.

Някои градове като Пекин и Ханджоу от тази година въведоха ограничение, според което цената на продажбата не бива да е с 50% по-висока от първоначално обявената, въпреки че след достигането на този таван кандидат-купувачите могат да се конкурират, като предлагат да построят достъпни жилища или други проекти за държавата.

Повече за цените на имотите в близост до икономическата зона в Шанхай вижте в материала на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още