IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Empire State Realty Trust набра над 929 млн. долара

Тръстът за инвестиции в имоти, базиран в Ню Йорк, е продал общо 71,5 млн. акции на цена 13 долара за лот

11:48 | 02.10.13 г.
Empire State Realty Trust набра над 929 млн. долара

Empire State Realty Trust Inc., в който е включена и Empire State Building в Манхатън, набра 929,5 млн. долара от първичното си публично предлагане (IPO), съобщи Bloomberg.

Тръстът за инвестиции в имоти, базиран в Ню Йорк, е продал общо 71,5 млн. акции на цена 13 долара за лот, след като предложи книжата за от 13 до 15 долара. Търговията с тях ще започне днес на Нюйоркската фондова борса под символа ESRT.

Първичното публично предлагане най-накрая се осъществява след близо двугодишни усилия на надзорниците на Empire State Building - Питър Малкин и сина му Антъни Малкин, да качат на борсата емблематичния небостъргач и още 20 имота в района на Ню Йорк - процес, белязан от битки с някои от дългогодишните инвеститори в сградата.

Въпреки че нарастващите лихви в момента охлаждат търсенето на имоти, офис компаниите отчитат по-добри резултати на борсата, отколкото американските тръстове за инвестиции в имоти като цяло, отбелязва Bloomberg.

"Климатът не е идеален, но ако става въпрос за IPO на тръст за инвестиции в имоти, офис секторът вероятно е в по-добри позиции отколкото апартаментите или здравните заведения на базата на движението на тези акции напоследък", коментира Джефри Лангбаум, анализатор от Bloomberg Industries. "Освен това по отношение на офисите Ню Йорк е по-добро място в сравнение с по-широкия пазар", допълва той.

IPO-то на Empire State Realty Trust Inc. е второто по големина за тръст за инвестиции в имоти в САЩ. Най-голямото бе това на Douglas Emmett Inc., който през 2006 г. набра 1,4 млрд. долара.

В момента около 84% от офисите на Empire State Realty Trust са наети при средно ниво на усвояване за Ню Йорк като цяло от над 90%.

Повечето от средствата, набрани от IPO-то, ще бъдат използвани за изкупуване на дела на Harry Helmsley, която все още държи мажоритарен дял от договорите за преотдаване на площи от емблематичния небостъргач. Освен това ще бъдат отделени пари и за покриване на разходите по сделката и погасяване на задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още