IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша търси нови собственици на стотици исторически замъци

Повечето от сградите са в лошо състояние, а властите се опитват да ги спасят

14:14 | 08.11.13 г.
Полша търси нови собственици на стотици исторически замъци

Полша предлага на инвеститорите в имоти възможност да станат господари на собствени палати на изключително ниски цени в опит да спаси стотици аристократични имения, пише Wall Street Journal.

Изправена пред упорит бюджетен дефицит, страната предлага тези имоти за продажба от години, като в момента на пазара са общо 30. Всички са величествени постройки, изградени между периода на Ренесанса и Втората световна война. Министерството на земеделието, най-големият собствестник на исторически жилища в Полша, подготвя за продажба още 140 подобни имота.

От началото на тази година са продадени около 20 замъка. Последните сделки са по-успешни в сравнение с тези, сключени през изминалите 20 г., след като държавата въведе изискване в момента на покупката купувачите да представят финансови гаранции, които могат да бъдат изискани от държавата, в случай че собствениците не инвестират в имотите.

Цените на именията, които се продават, варират между 22 000 долара за рушащ се дворец от ХVІІІ век в бароков стил в Парчов до 640 000 долара за имение близо до Нешчице, простиращо се върху парцел от 250 акра. Те са на разположение на всички купувачи от Европейския съюз (ЕС).

Гражданите на държави извън ЕС трябва да получат разрешение от правителството във Варшава, за да придобият имот, но повечето кандидатури се одобряват.

Най-много замъци и имения за продан има в Долна Силезия - в почти всяко село има поне по един. Министерството на земеделието все още притежава около 150 от общо 760-те имота в провинцията. Останалата част са или частни, или са собственост на местните власти и културни институции.

Една от най-успешните реставрации е на имение в близост до границата с Чехия. То е реставрирано в оригиналното си състояние от края на бароковия период. Закупено е за 132 000 долара през 2001 г. от хотелиера Вацлав Джида. Днес той живее там със съпругата си и двете им деца, като сградата функционира и като хотел. До момента са похарчили по него още 4 млн. долара, включително субсидии от ЕС.

Повечето подобни сгради се използват като хотели поради високите разходи за тяхната реставрация.

За много от историческите сгради обаче вече е твърде късно, за да бъдат спасени. Около 80% от тях са със сериозни щети. Властите обаче са твърдо решени да намерят нови собственици за внушителните постройки.

"Искам всеки един от тези имоти да бъде собственост на отговорни хора, които осъзнават трудностите и разполагат с необходимите средства," заяви неотдавна културният министър на Полша Богдан Здрожевски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още